Bisschop Tutu: Ik zou nooit een homofobe God aanbidden

amsterdam - – In een column in The Washington Post houdt de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu een vurig pleidooi om homo’s niet buiten de kerk te plaatsen. „Er is geen plaats voor haat in het huis van God. Niemand mag worden uitgesloten van onze liefde, ons mededogen en onze bezorgdheid vanwege ras of geslacht, geloof of etniciteit, of vanwege seksuele geaardheid”, schrijft de éminence grise van de Zuid-Afrikaanse anglicaanse geestelijkheid.

De meeste gezinnen hebben volgens hem te maken met homoseksuele, lesbische, biseksuele of transseksuele familieleden, die allen ’kinderen zijn van God’. „In mijn land hebben we jaren geworsteld tegen het kwaad van de apartheid. Daarom past het niet bij een kerk om mensen vanwege hun geaardheid apart te zetten. Zoals homo’s thuishoren in een gezin, horen ze ook gewoon deel uit te maken van de kerkelijke familie. Het past niet hen rechten en vrijheden te ontzeggen.”

Tutu heeft niet alleen kritiek op kerken, maar ook op landen waar homo’s worden gediscrimineerd. In verschillende Afrikaanse landen zijn mensen aangehouden omdat ze verdacht werden van homoseksuele liefde. Het parlement van Oeganda overweegt zelfs homoseksualiteit bij wet strafbaar te maken en dreigt met levenslange gevangenisstraffen.

„Onze lesbische en homoseksuele broeders en zusters in Afrika leven in angst”, schrijft Tutu. Ze zitten ondergedoken, weg van aandacht, bescherming en gezondheidszorg. Hij noemt dit een groot onrecht dat nog pijnlijker wordt als dat in naam van God wordt gedaan. „Jezus heeft nooit gezegd: laat iedereen tot me komen, met uitzondering van de homo’s. Ook zij zijn geschapen naar zijn evenbeeld. Ik zou nooit een homofobe God aanbidden.”

Toch zijn er priesters, moet hij vaststellen, ’die homo’s durven te betitelen als zondaars’. Maar, zo luidt zijn overtuiging, ’voor een zonde moet je kiezen, en niemand kiest ervoor om homo te zijn’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden