Bisschop sluit kerk die corrigerende tik niet overleefde

De San Salvatorkerk in Den Bosch, tijdens de laatste viering 'onder Rome' in oktober 2011.Beeld Maarten Hartman / Trouw

De Bossche kerk die drie jaar geleden van de ene op de andere zondag leegliep, sluit haar deuren. Er is geen belangstelling voor de rechtzinnige Roomse koers die het bisdom er sindsdien vaart.

Per 1 december is hij aan de eredienst onttrokken, meldt het bisdom Den Bosch. De San Salvatorkerk was in 2011 toneel van een opmerkelijk schouwspel. Toen de Bossche hulpbisschop Mutsaerts aankondigde dat het klaar moest zijn met preken door vrouwen, het inzegenen van homostellen en het zingen van liederen van Huub Oosterhuis, stapte vrijwel de hele parochie op.

Mutsaerts kwam vanaf de week daarna hoogstpersoonlijk zuivere missen opdragen, maar stond voor een vrijwel lege kerkzaal. De scheuring is een van de heftigste botsingen tussen gewone gelovigen en het geestelijk gezag in de recente geschiedenis van de Nederlandse rk-kerk. Zonder ingrijpen van het bisdom waren de parochianen volgens Mutsaerts 'aan de heidenen overgeleverd'. Vrijwilligers waren naar eigen zeggen uitgemaakt voor 'illegalen' en 'zwartwerkers'.

Met de vertrekkers 'gaat het prima'
De opgestapte parochianen begonnen direct een eigen gemeenschap. Die heeft nu 1200 leden en maakt het prima, vertelt John Parker van de zogenoemde Vereniging San Salvator desgevraagd. De groep komt sindsdien op zaterdag en zondag samen in een centrum voor verstandelijk gehandicapten. Vieringen trekken volgens Parker werkelijks 150 tot 200 mensen. Net als voorheen zijn het gewone mensen uit de gemeenschap zelf die de vieringen leiden.

Spijt hebben de vertrekkers niet. Parker: "We doen wat we altijd al deden en zijn financieel gezond. Daar hadden we het bisdom vroeger niet bij nodig en nu ook niet. Volgens mij missen we niets." Dat hun voormalige kerkgebouw gesloten wordt, doet volgens Parker wel pijn. "Het was een echte gemeenschapskerk." Het bisdom was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden