Rechts-extremisme

Bisschop Rentzing van Sachsen vertrekt na beschuldigingen van rechts-extremisme

De evangelisch-lutherse bisschop van Sachsen neemt afscheid. Al sinds zijn aantreden in 2015 kreeg hij veel kritiek vanwege zijn ideeën, die volgens sommigen extreem-rechts zijn. 

Carsten Rentzing, de evangelisch-lutherse bisschop van Sachsen, heeft onder zware druk van zijn kerk ontslag genomen. Hem worden extreem-rechtse denkbeelden verweten. In zijn verklaring van afgelopen vrijdag meldde hij overigens alleen dat hij “staat voor conservatieve standpunten en waarden, die hij zelf in een lang ontwikkelingsproces is gaan beschouwen als juist.”

Kritiek op Casten Rentzing, die in 2015 met nipte meerderheid tot bisschop werd gekozen, was er al eerder. Zo wilde Rentzing homoseksuele paren niet in de echt verbinden. Ook ontmoedigde hij homoseksuele dominees om met hun partner in de pastorie te wonen. 

Twee jaar later, op 27 september van dit jaar, stelden leden van de evangelisch-lutherse kerk in Sachsen een online-petitie op, waarin Rentzing dringend gevraagd werd afstand te nemen van zijn lidmaatschap van de studentenvereniging ‘Alte Prager Landsmannschaft Hercynia’, een studentenvereniging die ‘nationale, anti-democratische en mensvijandige ideologieën’ ondersteunt. In de petitie, die meer dan 800 keer werd ondertekend, werd Rentzing ook gevraagd meer afstand te nemen van de rechts-nationalistische AfD. 

Op 7 oktober antwoordde Rentzing in een interview dat nationalistisch, anti-democratisch en extremistisch denken hem zijn leven lang vreemd is geweest. 

Vandaag meldt de WDR dat de dit laatste gelogen moet zijn. Tussen 1989 en 1992 was Rentzing namelijk redacteur van het extreem-rechtse ‘Fragmente - dat konservative Kulturmagazin'. Rentzing, die destijds filosofie en theologie studeerde, sprak in dit blad meermaals met verachting over de liberale democratie. “De democratie vervangt de ‘eenzame beslissingen van van grote mannen’ door ‘veelvuldig overleg en meerderheidsbeslissingen, die uiteindelijk tot nivellering van de geesten leidt'. Ook bestreed Renzing  de universele geldigheid van mensenrechten en de rechtsstaat. “De tegenwoordige roep om mensenrechten is onprotestants".  

Op deze nieuwe beschuldigingen van de WDR heeft Rentzing nog niet gereageerd.

Lees ook: 

Extreem-rechtse ideeën zijn in Nederland normaler geworden

Doordat extreem-rechtse ideeën niet meer zo gek worden gevonden, durven meer mensen ze te uiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden