Bisschop Punt verbiedt priester mee te varen met 'erotisch-banale' Gay Pride

De Canal Parade tijdens de Gay Pride. Beeld anp
De Canal Parade tijdens de Gay Pride.Beeld anp

Een rooms-katholieke priester die morgen meevaart met de botenparade op de Amsterdamse grachten? Volgens bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam druist dat in tegen de opvattingen van de kerk. Hij heeft een priester teruggefloten die van plan was plaats te nemen op een speciale boot met geestelijken uit verschillende religies.

Gerrit-Jan KleinJan

Het leek Pierre Valkering, parochiepriester in de hoofdstad, zo'n goed idee. Onlangs was hij in Rome, waar hij de paus een boek overhandigde met toespraken die pater Jan van Kilsdonk vorige eeuw hield bij uitvaarten van homoseksuele mannen. "De paus heeft mij toen op het Sint Pietersplein persoonlijk gevraagd om homo's te groeten en te zeggen dat hij aandacht voor ze heeft", zegt Valkering. "De Canal Pride is een mooie context waarin dat kan gebeuren."

Gecharmeerd
Alleen had hij gerekend buiten de opvattingen van bisschop Jos Punt. Per e-mail liet de bisschop weten dat hij niet gecharmeerd is van de actie. "Er zou geen ruimte zijn voor de nuances van de katholieke visie", zegt Valkering, die verder geen details kwijt wil over de inhoud van het schrijven. "Het is niet aan mij om dat te vertellen."

Het bisdom wil alleen schriftelijke ingaan op de kwestie. Volgens bisschop Punt is de positie van de kerk 'genuanceerder dan in een Canal Parade wordt uitgedragen', zo laat hij via zijn woordvoerder weten."Bij een participatie gaan de nuances verloren. Bovendien zijn er altijd ook erotisch-banale elementen waar de kerk zich niet mee kan identificeren. Daarom vindt de bisschop dit niet het geschikte platform om op zorgvuldig pastorale wijze met deze thematiek om te gaan."

Goede geste
Valkering kan zich wel 'iets' voorstellen bij het veto. "Er gebeurt natuurlijk van alles." Toch is het in zijn ogen een gemiste kans. "Mensen snappen heus wel dat niet meteen de hele kerkelijk leer overboord wordt gezet als er een ambtsdrager van de katholieke kerk meevaart. Het zou echter een goede geste zijn, een mooie poging om wat liefdevoller, constructiever en meer ontspannen om te gaan met homo's en andere seksuele minderheden."

De priester zal het verbod van de bisschop gehoorzamen. "Als je baas dat zegt, wat kun je dan anders?"

Priester Pierre Valkering. Beeld Foto: Pauline Valkenet
Priester Pierre Valkering.Beeld Foto: Pauline Valkenet

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden