'Bisschop nodig in Protestantse Kerk'

ROTTERDAM (ANP) - De Protestantse Kerk in Nederland heeft bisschoppen nodig om de band met de kerk van alle tijden en plaatsen te bewaren. Bovendien kan een bisschop predikanten die tot geestdrijvers dreigen te worden, in het gareel houden.

Dat schrijft Bert de Leede in Kontekstueel, tijdschrift voor het gereformeerd belijden nú. De Leede is rector van het seminarium Hydepark in Doorn, dat onder meer de nascholing van predikanten van de Protestantse Kerk verzorgt.

Hij vindt dat de kerkenraad, waarin zowel de predikant als de ouderlingen en diakenen zitting hebben, niet meer de garantie voor de voortzetting van de kerk op plaatselijk en regionaal niveau kan zijn. Voor de synode geldt dat nog minder. Dat komt doordat leden van de kerkenraad en synode slechts een beperkte termijn kennen. Een bisschop biedt die waarborg wel.

Ingewikkeldheid

Ook de ingewikkeldheid van de problemen waarmee een plurale kerk als de Protestantse Kerk wordt geconfronteerd, vraagt volgens De Leede om functionarissen die langere tijd de kerk leiden, zoals bisschoppen. Bovendien hebben predikanten voor hun goed functioneren als 'herder en leraar' ter plaatse een toezichthouder (episcopus) nodig.

Een andere reden voor de aanstelling van bisschoppen vindt De Leede in de opkomst van de dominee als charismatisch en bevlogen voorganger in de gemeente. Zo'n voorganger kan gemakkelijk ontsporen, omdat de scheiding tussen begaafd spreker en manipulator, tussen sterke uitstraling en geliktheid en tussen persoonlijk gezag en machtsmisbruik flinterdun is.

De kerkgeschiedenis leert dat charismatische voorgangers hun eigen kwetsbaarheid hebben. Daarom hebben kerken altijd op beslissende momenten de bisschop ingezet tegen een zo'n voorganger die dreigde te ontsporen of al ontspoord was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden