Bisschop Muskens genoot wel van een beetje prikken en porren

2002: Bisschop Muskens (r) met zanger Vader Abraham tijdens zijn 40-jarige priesterfeest in Breda. Beeld anp
2002: Bisschop Muskens (r) met zanger Vader Abraham tijdens zijn 40-jarige priesterfeest in Breda.Beeld anp

Hij werd vooral bekend als de bisschop van het gestolen brood. Oud-bisschop van Breda Tiny Muskens overleed in de nacht van dinsdag op woensdag op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Teteringen. Tot kort voor zijn dood maakte hij met chauffeur Mohammed tochtjes waarbij hij bij vrienden op de koffie ging. Elke maand huurden ze daarvoor een auto, dat was goedkoper.

Monic Slingerland

De Brabantse boerenzoon Muskens wilde al jong de missie in. Liefst in Afrika, maar het werd Indonesië. Hij vertrok als een stille jongen en kwam na acht jaar zelfverzekerd terug, innerlijk vrij en met een brede blik. Dit zou de rest van zijn leven tekenen.

Vanaf 1978 was hij rector van het Nederlands bisschoppelijk college in Rome. Hij stelde het college open voor studenten uit andere delen van de wereld. Een van hen was de Ghanees Peter Turkson, die onlangs als kandidaat voor het pausschap gold. In Rome viel Muskens' oog op een lege en vervallen kerk vlakbij het Sint-Pietersplein. Het pand prikkelde zijn ondernemersgeest. Muskens wist het in onderhandeling met het Vaticaan voor elkaar te krijgen dat de kerk in Nederlandse handen kwam. Vanaf 1989 is de Friezenkerk weer in gebruik. Ze geldt als ontmoetingsplek voor Nederlandse toeristen.

Brood stelen
In 1994 benoemde paus Johannes Paulus II Tiny Muskens tot bisschop van Breda. Muskens gold als verlicht, na de benoeming van Simonis en Gijsen. In een interview met de VPRO zei Muskens dat het stelen van een brood wat hem betreft was toegestaan, als armoede daarom vroeg. Dat was geen losse flodder. Muskens kende de leer van zijn kerk. Daarom durfde hij zich ook uit te spreken voor afschaffing van het verplichte celibaat en voor het gebruik van condooms om aids te voorkomen. Van de commotie na zulke uitspraken genoot hij. De polder riep de kwajongen in hem wakker. Ook zijn voorstel in 2007 dat God net zo goed Allah genoemd kon worden, kwam hieruit voort. Op de koffie bij vrienden hield hij wel van wat prikken en porren.

Twee herseninfarcten tastten zijn conditie aan. In 2007 kondigde hij zijn vertrek aan als bisschop. In februari het jaar erop trad Muskens als broeder Martinus in bij de Benedictijnen in Teteringen. Het ritme van het monnikenleven bleek wat te hoog gegrepen. De laatste jaren leefde hij bij de missionarissen van Scheut. Al voor hij bisschop was, had hij geregeld dat hij begraven zou worden in graf D-04-08 in Elshout, waar ook zijn ouders liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden