Bisschop De Korte verkozen tot theoloog des vaderlands

De Korte spreekt met Samuel Dogan van de Griekse Orthodoxe kerk. Beeld ANP
De Korte spreekt met Samuel Dogan van de Griekse Orthodoxe kerk.Beeld ANP

Gerard de Korte, bisschop van van het bisdom Groningen-Leeuwarden, is vanavond verkozen tot de eerste Theoloog des Vaderlands. De Korte is voornemens zich een jaar op te werpen als het 'theologisch geweten' van Nederland.

De Korte (60) won tijdens de Nacht van de Theologie in Amsterdam met een grote voorsprong van de twee andere kandidaten: Remonstranten-voorman Tom Mikkers en televisiepresentatrice Jacobine Geel.

Op de website van de Nacht van de Theologie valt te lezen dat De Korte de verkiezing won omdat hij 'de dialoog en de oecumene een warm hart toedraagt en vrijmoedige kritiek niet schuwt'. Ook is hij volgens de website een 'geliefd kerkvader' door zijn 'open instelling en pastorale hart'.

Hoewel de titel nieuw is, is het verkiezen van een theoloog dat niet. Vorig jaar werd kerkhistoricus Paul van Geest verkozen tot Nederlands meest spraakmakende theoloog. Het jaar daarvoor werd 'predikant op de Zuidas' Ruben van Zwieten Theoloog van het Jaar.

Theologisch boek van het jaar

Tijdens de nacht van de theologie is Geloven tegen beter weten in van Wil van der Bercken verkozen tot beste theologische boek van het jaar. In het boek verdedigt Van den Bercken geloof tegenover atheïsme. De jury noemde het boek 'fijngevoelig, origineel en moedig'.

Van der Bercken vertelde vorige week in een interview in Trouw over hoe het christelijk geloof hem als intellectueel aanspreekt:

"Het sluit zo goed aan bij menselijke existentiële grondervaringen, zoals ik ze ook in mijn boek beschrijf. Dat het leven niet bij jou begint. Dat je jezelf niet gemaakt hebt. Dat je niet toevallig bestaat. Het besef van 'ethische onafheid': dat je leven niet beantwoordt aan wat het zou moeten of kunnen zijn. Het verlangen naar de zinvolheid van het leven, ondanks alles."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden