Bisschop De Korte: Niet aftreden maar juist handelen

null Beeld anp
Beeld anp

Bisschop Gerard de Korte (Leeuwarden-Groningen) denkt niet dat slachtoffers zitten te wachten op het aftreden van de huidige bisschoppen. ,,Wel dat de huidige bisschoppen zodanig handelen dat ze geholpen worden'', aldus De Korte zaterdag in Kruispunt Radio.

De Korte zei dat in reactie op vicepremier Maxime Verhagen die vindt dat de huidige bisschoppen bij zichzelf te rade moeten gaan na het verschijnen van het eindrapport van de Deetman-commissie. ,,Ik ben geen bisschop, maar als ik hiervoor verantwoordelijk zou zijn, zou ik voor mezelf zeggen: ben ik wel de juiste man op de juiste plaats. Het antwoord zou voor mijzelf zijn: nee'', zei Verhagen. Vrijdag werd bekend dat er tussen de 10.000 en 20.000 minderjarigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen en dat het toezicht van het kerkelijk bestuur heeft gefaald.

Bisschop De Korte is namens de Nederlandse bisschoppen woordvoerder wat betreft de kwestie rondom seksueel misbruik. ,,Het gaat er nu om dat wij proberen zo goed mogelijk de slachtoffers bij te staan en adequaat te handelen'', vindt hij.

De Nederlandse bisschoppen hebben een brief over het misbruik aan de parochies gestuurd, met het verzoek deze voor te lezen tijdens de zondagsmis.

In de brief zeggen de bisschoppen onder meer ,,geschokt'' te zijn door het gedrag van de daders en ,,diep beschaamd voor de momenten waarop een aantal verantwoordelijken van de Kerk niet de juiste maatregelen heeft getroffen om het leed te doen stoppen''.

De voorzitter van de commissie die het misbruik onderzocht, Wim Deetman, kreeg vandaag veel vragen van slachtoffers. Deetman was aanwezig bij een besloten bijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht met slachtoffers van het misbruik. Op de bijeenkomst waren ongeveer 350 personen aanwezig. Dat waren niet allemaal slachtoffers, sommigen hadden een familielid of een vertrouwenspersoon meegenomen.

Deetman gaf zaterdag eerst tekst en uitleg over het rapport. Daarna konden mensen vragen stellen. ,,Dat gebeurde aan de lopende band'', aldus de woordvoerder. ,,Die vragen gingen over de inhoud van het rapport en waren soms ook kritisch, bijvoorbeeld over de afbakening van het onderzoek''.

De gezamenlijke slachtoffergroepen, die zich hebben verenigd in de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik, noemde het een belangrijke middag. ,,Er werden heel veel emoties zichtbaar'', aldus een vertegenwoordiger. ,,We moeten nog veel bijeenkomsten organiseren. Er is zowel bij slachtoffers als hun partners een enorme behoefte om hun verhaal kwijt te kunnen.'' Bovendien komen er nog steeds mensen bij. ,,Vandaag op weg hiernaartoe kreeg ik al acht nieuwe meldingen binnen.''

Hoewel de commissie is opgeheven, zal ze over een half jaar en over 5 jaar, wanneer de kerk gaat melden hoe het staat met de aanpak van de problematiek, opnieuw publiekelijk reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden