Bisschop De Korte mist bij CDA sterk sociaal gevoel

'Sommigen willen de C anders invullen'

JELLE BRANDSMA EN GERRIT JAN KLEINJAN

Bisschop Gerard de Korte ziet in het CDA een gebrek aan 'sociaal denken'. "Bij het CDA is de gevoeligheid voor de onderklasse minder sterk dan ik zou hopen", zegt hij in een interview met Trouw.

De bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden heeft zijn bezorgdheid ook overgebracht aan de partij, vertelt hij. "Ik heb recent met partijvoorzitter Ruth Peetoom gesproken. Ik heb haar gezegd dat de christen-democratie niet moet worden samengevat als minder overheid en lagere belastingen. Dat is wel gebeurd."

De Korte signaleert dat een deel van de CDA'ers de betekenis van de 'C' wil inruilen voor 'centrum' of 'conservatief'. "Ik hoop, als bisschop, dat het CDA trouw blijft aan wat in 1980 is begonnen, christen-democratisch."

Hij vindt dat de partij moet beseffen dat er 'een onderklasse' is van minimaal 10 procent van de bevolking. "Dat zijn voor een groot deel mensen die aan het liberale beeld van zelfontplooiing en zelfontwikkeling niet toekomen. Zorg ervoor dat die mensen niet onder het bestaansminimum komen."

De bisschop voegt eraan toe dat hij 'het sociale denken gelukkig ook nog ziet bij de partij'. "Het CDA bestaat uit meerdere stromingen. Ik voel mij verbonden met de christelijk sociale stroming die in het CDA duidelijk aanwezig is. Die mensen ontmoet ik ook, bijvoorbeeld op het christelijk sociaal congres in Doorn." De bisschop ziet het als zijn taak politici 'een moreel kompas' voor te houden.

De Korte houdt vanavond als eerste katholiek de jaarlijkse Groen van Prinsterer-lezing, een activiteit van de ChristenUnie. Die protestantse partij tracht de basis te verbreden en lonkt naar andere christelijke stromingen. De bisschop verwacht dat de CU er in beperkte mate in zal slagen om katholieken te trekken.

De Verdieping 2|3

Een lesje katholiek denken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden