Bisschop De Korte laat teugels vieren

Bisdom | Den Bosch Gerard de Korte wil zo veel mogelijk mensen bij zich houden, blijkt uit zijn beleidsplan.

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hij wil het geen koerswijziging noemen, maar er lijkt onder bisschop Gerard de Korte een andere wind te waaien in bisdom Den Bosch. Hij laat liturgisch gezien de teugels wat vieren en gaat het sluiten van kerken anders aanpakken.

De Korte (61), sinds half mei bisschop van Den Bosch, maakte een rondgang langs alle dekenaten van zijn bisdom en sprak er met priesters, pastoraal werkers en kerkbesturen. Het resultaat hiervan is te vinden in het beleidsplan 'Samen bouwen in vertrouwen' dat vandaag openbaar wordt. Hierin toont De Korte zich een behoedzame bisschop die zoveel mogelijk mensen bij zich wil houden.

Het bisdom Den Bosch had de laatste jaren veel problemen. Een reorganisatie waarbij parochies gedwongen fuseerden en kerken werden gesloten, leidde tot veel onrust en boosheid. Geloofsgemeenschappen braken met de kerk en begonnen voor zichzelf. De Korte wil gelovigen voortaan meer bij het proces van kerksluiting betrekken: 'Door een open en communicatief beleid veroorzaakt een kerksluiting de minste schade'.

Ook op het gebied van de liturgie doet de bisschop een handreiking. Eucharistievieringen blijven de basis, maar woord- en communievieringen zijn vanaf nu officieel toegestaan in het bisdom. Bij dit soort vieringen wordt de communie uitgedeeld die in een recente eucharistieviering is geconsacreerd ('ingezegend'). Er moet wel sprake zijn van een pastorale noodzaak. Of die er is, bepaalt de pastoor. In een gebundelde briefwisseling met KRO-presentator Leo Fijen die volgende week uitkomt zegt De Korte: "Oudere katholieken willen Christus niet alleen ontmoeten in het Woord, maar ook in het Sacrament."

Tenslotte wil hij in gesprek gaan met geloofsgemeenschappen die met het bisdom gebroken hebben of kritisch tegenover de kerkleiding staan.

Onlangs was hij te gast bij De Roerom, een soort alternatief bisdomblad dat katholieken verenigt die terugverlangen naar de tijd van de progressief bekend staande bisschop Bekkers. De bekendste criticus van De Korte, pastoor Cor Mennen uit Oss, schrijft op zijn site dat het bezoek van de bisschop aan De Roerom een statement tegen de twee vorige bisschoppen lijkt. De Korte herkent zich daar niet in."Hij weet niet wat ik daar gezegd heb. Ik heb er juist een stevig katholiek verhaal gehouden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden