Bisschop De Korte: Blijf trouw aan de kerk!

Een portret van Gerard de Korte uit 2016, toen bekend werd dat hij het bisdom Groningen-Leeuwarden ging verruilen voor Den Bosch, het grootste bisdom van Nederland. Beeld ANP
Een portret van Gerard de Korte uit 2016, toen bekend werd dat hij het bisdom Groningen-Leeuwarden ging verruilen voor Den Bosch, het grootste bisdom van Nederland.Beeld ANP

‘Blijf trouw, juist nu het lastig is. Niemand kan worden gemist’. Met die boodschap richt de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, zich tot de rooms-katholieke gelovigen in zijn bisdom. De brief, die hij aan parochies heeft gestuurd, is een initiatief van de bisschop zelf. De landelijke bisschoppenconferentie staat er buiten.

Maaike van Houten

“In deze dagen van crisis wordt onze verbondenheid met de kerk op de proef gesteld”, schrijft de bisschop, wijzend op het meest recente nieuws over het wereldwijde misbruikschandaal in de katholieke kerk. Minstens duizend minderjarigen in Pennsylvania zijn misbruikt door minstens driehonderd geestelijken. De kerkelijke leiding daar hield hen de hand boven het hoofd. De paus zei tijdens zijn recente reis door Ierland zich ervoor te schamen, maar hij zelf werd er ook van beschuldigd dat hij wist van misbruik door een hoge Amerikaanse geestelijke, maar daar niks mee deed.

Slachtoffers hebben De Korte verteld dat hun pijn weer werd opgerakeld door deze berichten. Gelovigen - ‘niet weinig’ volgens De Korte - zijn verdrietig om al die negatieve publiciteit over hun kerk. Ze schamen zich en twijfelen soms wat zij zelf nog in de kerk doen die al zoveel Nederlandse katholieken hebben verlaten.

De Korte roept ze op te blijven. “Mag ik u vragen juist nu het lastig is, trouw te blijven? Nu wij voor de Kerk een uitermate moeilijke tijd beleven, kan niemand worden gemist.”

De bisschop heeft de boodschap aan alle parochies in zijn bisdom gestuurd, met de vraag die in de vieringen in het weekeinde voor te lezen, of die anderszins door te geven aan hun parochianen. Hij doet dit volgens zijn woordvoerder als plaatselijke bisschop; hij heeft er niet over overlegd met zijn collega’s in andere bisdommen. “Iedere bisschop heeft een eigen benadering en toon. Je wilt ook weleens zelf iets naar voren brengen”, zegt de woordvoerder.

In Nederland werd in 2010 bekend dat minderjarigen ook hier door rooms-katholieke geestelijken zijn misbruikt. De commissie-Deetman deed er onderzoek naar. De Korte schrijft dat alle maatregelen die Deetman voorstelde zijn opgevolgd. ‘Een groot aantal maatregelen’ is genomen om slachtoffers erkenning te geven en te voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt. Alertheid blijft volgens de bisschop nodig, maar hij heeft ‘de vaste overtuiging dat onze kerk in Nederland een veiliger plek is dan in het verleden, met name ook voor kinderen en jongeren.’

Lees ook: 'De paus zaait geen verwarring'

Bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch is het niet eens met zijn collega kardinaal Eijk, die in mei 2018 hard uithaalde naar de paus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden