Bisschop: Christelijke zionisten vergiftigen het Midden-Oosten

amsterdam – Christelijk zionisme is een ketterij; de evangelische gelovigen die het huldigen, zijn niet welkom in Israël. Dat zegt de lutherse bisschop van Jordanië en het Heilig Land, Munib Younan.

In een vraaggesprek met de website Islamonline.net gaat Younan in op een document dat hij en andere kerkleiders in het Midden-Oosten hebben getekend: de Jerusalem Declaration on Christian Zionism. Ook de Latijnse Patriarch van Jeruzalem, Michel Sabbah, tekende.

Christelijk zionisme, zegt Younan, leert dat de stichting van de staat Israël in 1948 de vervulling van een bijbelse belofte is. „Dat is een verkeerde uitleg die de bijbelse boodschap van liefde, gerechtigheid en verzoening corrumpeert.”

In deze vorm van zionisme speelt Israël, en het Israëlisch-Arabische conflict in het bijzonder, een grote rol: Jezus kan weerkeren naar de aarde als Jeruzalem joods is en islamitische heiligdommen zijn vernietigd. En heel Israël moet zich tot het christendom bekeren, zodat Gods koninkrijk aan kan breken. „Allemaal ketterijen”, meent Younan.

De ondertekenaars verzetten zich tegen de steun die evangelicals en andere behoudende christelijke zionisten aan de rechtse politiek van Israël geven. Die leidt alleen maar tot meer geweld, menen de kerkleiders.

Munib Younan richt zich vooral tegen christenen uit de Verenigde Staten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat evangelische christenen de ferventste aanhangers van Israëls nederzettingenbeleid zijn; onvoorwaardelijke steun aan Israël wordt er opgevat als ’Gods eigen buitenlands beleid’.

In Nederland leeft het christelijk zionisme in kringen rond ’Christenen voor Israël’ en andere, vooral protestantse conservatieve groeperingen. Reizen naar het Heilig Land betekent veel voor christelijke zionisten, maar voor hen hebben Younan en de zijnen een heldere boodschap: blijf weg uit Israël. „Jullie zijn hier niet welkom, jullie met je vergiftigde ideologie en je geld dat mensen misleidt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden