Bisschop Brazilië bestrijdt condoom-uitdelende pater

De Braziliaanse aartsbisschop Claudio Hummus heeft een van zijn paters veroordeeld omdat die condooms uitdeelt. De Italiaanse geestelijke Valeriano Paitoni, die al 22 jaar in Brazilië werkt, is ongeschikt voor zijn ambt, vindt de bisschop. De commotie ontstond toen de pater in een interview het zijn plicht noemde om tegen de verspreiding van aids condooms uit te delen. Over de telefoon zegt hij: ,,Als christen is het belangrijk om leven te beschermen en dat moet en zal ik met alle mogelijke middelen doen.''

door Laura Soer

Zeker 540000 Brazilianen zijn met hiv besmet. Het land heeft wel enkele maatregelen genomen, zoals voorlichting aan scholieren over veilig vrijen, maar uit een onderzoek van de regering bleek vorig jaar dat slechts weinigen condooms gebruiken.

Het Vaticaan, dat geen reactie wil geven op de kwestie, meent dat niet condoomgebruik maar trouw, onthouding en respect voor het gezin de probate bescherming moeten zijn. Maar in het merendeels katholieke Brazilië werd aan die regel nooit zo zwaar getild- tot een paar jaar geleden de aartsbisschop in São Paulo vervangen werd door de conservatievere Hummus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden