Weblog

Bismarck leeft!

Antoine Verbij. (Foto Jörgen Caris)

De bondsrepubliek mag dan een modern, toekomstgericht land zijn, er zijn nog altijd Duitsers die naar een heel erg ver verleden terugverlangen. Een van hen heet Ferdinand Graf von Bismarck.

Moet je je vereerd voelen als er ineens een envelop op je deurmat valt met als afzender Ferdinand von Bismarck, beter bekend als 'Fürst Bismarck'? En als de man je dan ook nog persoonlijk aanspreekt met 'Sehr geehrter Herr Verbij'?

Iemand die adel onzin vindt en de naam Bismarck verdacht, zal eerder sceptisch reageren. En inderdaad, hier is scepsis op haar plaats. "Ik schrijf U omdat ik me ernstig zorgen maak om Duitsland," luidt de eerste zin. Ferdinand von Bismarck, nazaat van de 'IJzeren Kanselier' en diens plaatsvervanger op aarde, ziet Duitsland ten onder gaan in een rode golf.

"Stormenderhand is de SED / PDS / Linkspartij de parlementen van Bremen, Hessen, Nedersaksen en Hamburg binnengetrokken. Zelfs in Beieren lukte het haar bijna." De briefschrijver betoogt dat er geen verschil is tussen de huidige Linkspartij en de 'rode dictatuur' van de DDR. De huidige leiders van de Linkspartij zijn net zo schuldig aan de duizend doden aan de Muur als destijds de leiders van de SED. "Daar mogen we niet langer over zwijgen."

"We laten Duitsland niet door de modder halen. We moeten ons op onze oude deugden bezinnen. Onder de regering van Otto von Bismarck stond Duitsland op uit de verdeeldheid en gespletenheid om tot een vereende natie en tot het modernste industrieland van de wereld uit te groeien."

En wat kan de brieflezer eraan bijdragen om de rode golf te stoppen? Een abonnement nemen op Jonge Vrijheid, het blad van de intellectuele vleugel van extreem rechts. "Duitsland heeft een frisse wind nodig tegen de verstikkende linkse tijdgeest." In een post scriptum maant de vorst tot spoed: "De ruk naar links in Duitsland verlangt nu van alle patriotten dat ze zich inzetten voor ons Duitse vaderland."

Ter informatie: Otto von Bismarck, rijkskanselier van 1871 tot 1890, voerde met ijzeren hand hervormingen door en onderdrukte met ijzeren vuist de rechten van socialisten, katholieken en Polen. Ferdinand von Bismarck zit een verbond voor die het materiële en geestelijk erfgoed van Otto von Bismarck beheert. Nogal wat leden van het verbond hebben een bruin verleden. Jonge Vrijheid geldt als het bruggenhoofd tussen de intelligentsia en de rechts-extreme beweging. Het blad vermijdt zorgvuldig iedere confrontatie met de rechter. Ontkenningen van de holocaust komen er niet in voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden