Bisjkekse jeugd: Wij willen eerlijk, ja!

Een, twee, drie, en nu met z'n allen: Ik wil eerlijk!' De zanger van de Kirgizische hiphopgroep ' Higas' rent energiek naar de andere kant van het podium ' Ik wil eerlijke verkiezingen, ja!'

door Marona van den Heuvel

Een zee van gele ' Kel-Kel' vlaggetjes wuift boven de menigte. De jeugdorganisatie ' Kel-Kel', die een belangrijke rol heeft gespeeld in revolutie eind maart, organiseerde donderdagavond met steun van de OVSE en de Amerikaanse ambassade een concert om jongeren op te roepen te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen morgen. De Oekraïense Songfestivalwinnares Roeslana was een van de sterren.

De verkiezingen zijn een rechtstreeks gevolg van de revolutie, waarbij president Akajev werd verdreven. Van de zes kandidaten lijkt de huidige interim-president en oppositieleider Koermanbek Bakijev veruit de favoriet. Vooral sinds hij begin mei een pact sloot met zijn belangrijkste rivaal, interim-vicepremier Felix Koelov. Die trok zich terug als kandidaat, op voorwaarde dat Bakijev hem straks tot premier benoemt.

Het is niet goed te voorspellen in welken getale de Kirgiezen morgen naar de stembus gaan. Een medewerker van een internationale organisatie, die zijn naam niet in de krant wil, is niet optimistisch. ' Als het stembureau niet toevallig op hun weg ligt, gaan ze niet stemm e n '.

De verkiezingscampagne is ongekend open voor Kirgizische begrippen. Sinds de revolutie is er persvrijheid en besteden media voor het eerst aandacht aan oppositie-kandidaten. Tv-zender NTS had de primeur van debatten tussen presidentskandidaten ' net als in de VS'. Orozbek Moldalijev, directeur van het Onderzoeksbureau voor politiek, religie en veiligheid, ziet echter ook minpunten. ,, De president gebruikt zijn positie, en zijn ambtenaren, voor zijn campagne. Andere kandidaten hebben veel minder geld en mogelijkheden”. Op straat is dit duidelijk te zien. ' De toekomst van ons land ligt in werk en eenheid', meldt een stralende Bakijev vanaf een levensgroot plakaat boven de Chui boulevard. Alleen de lachende gezichten van Bakijev en rivaal Toeroenbai Bakier Oeloe, de huidige ombudsman, prijken op aanplakbiljetten. Af en toe verschijnt Toktaoem Oemetalijeva, de enige vrouwelijke kandidate. De anderen lijken onzichtbaar.

Met de revolutie en de daaropvolgende

plunderingen nog vers in het geheugen, vertrouwt niet iedereen op een ordelijk verloop van de verkiezingen. Marktlui op de Dordojmarkt hebben pistolen ingekocht tegen mogelijke plunderaars. Ook reisbureaus kijken met argusogen toe. ,, Na de revolutie kregen we veel afzeggingen van toeristen uit het Westen. En het bleef rustig”, zegt Samat Boedaichiev van de Central Asia Tourism Corporation.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft zo'n 860 waarnemers uit 44 landen, waaronder Nederland, ingezet om toe te zien op eerlijke verkiezingen. CDA-europarlementariër Albert Jan Maat leidt de afvaardiging van het Europees Parlement. Hij is voorzichtig optimistisch. ,, Kirgizië wil graag aan Europa laten zien dat het goed gaat. Een stabiel Kirgizië biedt immers betere economische perspectieven .' '

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden