Bisdom wil uitleg van bestuur Bossche rk basisscholen

'Bizar dat er juist in de hoofdstad van Noord-Brabant geen katholiek basisonderwijs meer zou zijn'

Het bisdom Den Bosch legt zich er niet zomaar bij neer dat het katholieke basisonderwijs uit de stad verdwijnt. Het bisdom wil een gesprek met de raad van bestuur van Signum, de rooms-katholieke koepelorganisatie die de 24 katholieke basisscholen in de regio Den Bosch vertegenwoordigt.

Hulpbisschop Rob Mutsaerts wenst zo snel mogelijk tekst en uitleg van voorzitter Jan Timmers van Signum. Deze heeft plannen om de rooms-katholieke grondslag uit de schoolstatuten te schrappen. Het katholicisme, zo zei hij eerder deze week in Trouw, zou voor het overgrote deel van de ouders, leerkrachten en leerlingen geen factor van betekenis meer zijn. Voert Signum het plan uit, dan is dat het einde van het rooms-katholieke basisonderwijs in de bisschopsstad.

"Het zou bizar zijn dat er, juist in de hoofdstad van Noord-Brabant, geen katholiek onderwijs meer zou zijn", meldt het bisdom in een perscummuniqué. Daarin staat ook dat de kerk 'overvallen' is door de voornemens van Timmers. Komt het tot een breuk tussen basisscholen en kerk, dan betekent dat volgens het bisdom 'niet alleen een rigoureuze breuk met de geschiedenis en traditie, maar ook dat er een verschraling van het onderwijsaanbod in de regio optreedt'.

"Wij vragen ons af of het schoolbestuur er wel aan gedacht heeft dat de pluriformiteit in het onderwijs steeds schraler wordt op deze manier", zegt hulpbisschop Rob Mutsaerts in een toelichting.

Volgens het bisdom zou het plan van Signum geen recht doen aan de contacten die er tussen scholen en parochies zijn, onder meer rond eerste communie en vormsel. Ook maakt de rooms-katholieke kerk zich zorgen om de leerkrachten die vanuit een katholieke inspiratie les geven. Of deze zorgen terecht zijn, is niet duidelijk. Vooralsnog hebben zich geen bezorgde ouders of leerkrachten bij het bisdom gemeld, zegt Mutsaerts.

De Nederlandse oudervereniging katholiek onderwijs stelt ook vraagtekens bij het voornemen van Signum om de katholieke grondslag uit de statuten te schrappen. Volgens beleidsmedewerker Nico Foppen van de vereniging eist de wet dat ouders en het personeel zich uitspreken over een koerswijziging voordat een schoolbestuur een letter in de statuten mag veranderen.

"De Wet Medezeggenschap op Scholen eist namelijk dat de ouders in de medezeggenschapsraad van een school instemmen met de verandering van de grondslag van de school", betoogt Foppen vandaag in een opinieartikel in deze krant.

PODIUM 17

'Verschieten van kleur' kan niet zonder ouders

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden