Bisdom wil bezem halen door homovriendelijke studentenkerk

Antoine Bodar. Beeld anp
Antoine Bodar.Beeld anp

Na de studentenkerk in Tilburg moet ook die van Nijmegen een veel conservatievere koers gaan varen. De huidige pastoor wordt over anderhalf jaar, bij zijn pensioen, vervangen door een geestelijke die meer op de lijn van het bisdom zit.

Robin de Wever

Dat heeft priester Antoine Bodar bekendgemaakt. Bodar zwaait namens het bisdom Den Bosch de scepter over de studentenkerk. De huidige pastoor Theo Koster is homoseksueel en maakt deel uit van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores. Die groep keert zich tegen de kerkleer over homoseksualiteit en propageert dat homo's wel degelijk te communie mogen gaan en seksuele relaties kunnen hebben.

Kosters studentenkerk aan de Radboud Universiteit is een van de meer progressieve rooms-katholieke kerken van het land. Ze organiseert oecumenische vieringen waarin behalve Koster ook een protestantse dominee voorgaat. Bij de eucharistievieringen kunnen ook praktiserende homo's een hostie krijgen.

Koster vindt het 'heel vreemd' dat Bodar al uitspraken doet over de volgende pastoor. "Dat is erg vroeg. Je zou verwachten dat het bisdom eerst ons op de hoogte stelt voordat ze zoiets bekendmaakt."

De attitude van de kerk kan niet zo maar veranderen, meent Koster. "Daar hebben we in de overkoepelende parochie beleid over uitgezet. Bij ons is iedereen welkom. Tegen iemand die zegt dat wij de kerkleer niet verkondigen, zeg ik: onze aanpak is óók gebaseerd op de rooms-katholieke leer." Het bisdom Den Bosch was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tilburgse studentenkerk spleet na ingrijpen bisdom
Toen het bisdom bijna drie jaar geleden een einde gelastte aan de oecumenische 'tafeldiensten' in de Tilburgse studentenkerk Maranatha, liep dat uit op een schisma. Een grote groep betrokkenen besloot om te breken met de rooms-katholieke kerk en vormde een nieuwe gemeenschap, Ekklesia.

Ook in Tilburg was de aanleiding voor de koerswijziging het pensioen van de pastoor. De nieuwe, behoudende pastoor hield eucharistievieringen volgens het Romeinse missaal. Of dat ook in Nijmegen moet gebeuren is onduidelijk.

Bisschop Hurkmans (m) van het bisdom Den Bosch met zijn twee hulpbisschoppen, Rob Mutsaerts (l) en Johannes Liesen (r). Beeld anp
Bisschop Hurkmans (m) van het bisdom Den Bosch met zijn twee hulpbisschoppen, Rob Mutsaerts (l) en Johannes Liesen (r).Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden