Bisdom waarschuwt pastoor en diaken voor uitsluiting uit kerk Best

Het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht Beeld ANP
Het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in MaastrichtBeeld ANP

Het bisdom in Den Bosch heeft vrijdag de ontslagen pastoor Richard Schreurs en diaken Hans van der Laar gewaarschuwd voor excommunicatie (uitsluiting uit de kerk) als zij zondag een viering leiden buiten de Antoniuskerk. De pastoor en diaken zijn ontslagen omdat zij zich verzetten tegen een geplande parochiefusie in de regio. Ze wilden met gelijkgestemde parochianen zondag een mis houden in een basisschool.

Vicevoorzitter Peter Stijntjes van het weggestuurde parochiebestuur zegt dat het bisdom in een brief dreigt met de straf en dat de pastoor en diaken hevig ontdaan zijn door het bericht. Er is besloten om zondag geen liturgische viering te houden, maar wel een bijeenkomst.

Het bisdom bevestigt dat er een brief is gestuurd maar ontkent dat er wordt gedreigd met een straf. Volgens een woordvoerder is excommunicatie een mogelijk gevolg. 'Door een viering buiten de kerk te leiden, plaatsen ze zichzelf buiten de kerk', aldus de zegsman.

De pastoor en de rest van het parochiebestuur werden anderhalve week geleden vervangen door het bisdom. Afgelopen week moesten ze ook het parochiecentrum verlaten en werden de sloten veranderd. De sleutels van de kerk moesten ze inleveren. Het bisdom zegt dat de opstandige gelovigen zich feitelijk hebben afgescheiden van de katholieke kerk.

Het bisdom Den Bosch gaat heel veel parochies samenvoegen vanwege het dalende aantal kerkgangers. In Best, Oirschot, Middelbeers en Oostelbeers moet de fusie in september zijn voltooid.

Het is voor de derde keer in een paar jaar dat het bisdom Den Bosch problemen krijgt met boze parochies. In Waalwijk gebeurde dat vanwege een conflict met de pastoor, in Den Bosch vanwege het conservatieve beleid van het bisdom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden