Bisdom haalt ook bezem door 'te progressieve' studentenkerk

Bisschop Hurkmans van het bisdom Den Bosch met zijn hulpbisschop Rob Mutsaerts (L) en Johannes Liesen (R), die sinds een jaar bisschop is van Breda.Beeld ANP

Opnieuw onrust in het bisdom Den Bosch. Het bestuur van de Tilburgse studentenkerk Maranatha botst met de bisdomsleiding, die sinds september een einde probeert te maken aan de vrijzinnige koers in de kerk.

Maranatha werd de afgelopen jaren geleid door een progressieve pastor, die weinig moeite had met homoseksuele relaties en ook niet-katholieken toeliet tot de eucharistie. Sinds zijn vertrek moet de kerk in de pas lopen met het bisdom, zo meldt het Tilburgse universiteitsblad Univers.

Dat betekent onder meer dat dergelijke 'open' eucharistie verboden is. De koerswijziging maakt deel uit van een groter pakket maatregelen waarmee het bisdom zijn kerken weer op één lijn wil brengen met de Roomse voorschriften. Het kerkbestuur heeft in een brief laten weten dat het zich bepaald niet kan vinden in de nieuwe koers. Voorzitter Henk van Winkel stapt op.

In een brief zegt hij dat het nieuwe beleid hem als een vreemde zal maken 'in mijn eigen huis'. 'Ik moet gaan vieren in een ontklede liturgie, zonder brood en wijn.' Dat homorelaties niet langer worden gezegend ervaart hij als 'een onbijbelse en niet te verdragen beknotting die een groei van decennia redeloos teniet wil doen'.

Al eerder onvrede in bisdom
Het bisdom Den Bosch was de afgelopen maanden meermaals in het nieuws omdat het 'rebelse' pastoors en parochies op de vingers tikte. Vorig jaar liep de vrijzinnige San Salvator-parochie in Den Bosch vrijwel helemaal leeg toen hulpbisschop Rob Mutsaerts aankondigde orde op zaken te komen stellen.

Een priester uit Linden (nabij Cuijck), die samenwoonde met zijn vriendin, kreeg in februari te horen dat hij haar moest verlaten of zijn ambt moest neerleggen. Hij koos voor dat laatste.

Bisdom: 'Regels zijn nooit veranderd'
In Lierop werd een pastoor op de vingers getikt omdat hij een viering wilde organiseren met een protestantse gemeente. Meerdere parochies vrezen dat het huidige fusieplan van het bisdom, waarbij parochies worden samengevoegd, vooral zal uitlopen op meer orthodoxie.

Hulpbisschop Mutsaerts benadrukte zaterdag in Trouw dat de regels 'nooit zijn veranderd'. 'Het gaat ook helemaal niet om regels. Dat is in de sport ook zo, daar gaat het om plezier in het spelletje. Zonder die regels lukt dat niet, dan doet iedereen maar wat.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden