Bisdom Dublin verdenkt 102 priesters van kindermisbruik

(Novum/AP) - In Dublin worden 102 priesters - ruim 3,5 procent van het totaal - verdacht van ontuchtige handelingen met zeker 350 kinderen sinds 1940. Dat zegt het aartsbisdom van de Ierse hoofdstad in een woensdag uitgebracht rapport.

Het bisdom treedt met de gegevens naar buiten omdat later deze maand een overheidscommissie wordt benoemd die de geschiedenis en de behandeling van dergelijk misbruik in heel Ierland in kaart moet brengen, zei het kantoor van aartsbisschop Diarmuid Martin.

Volgens het rapport zijn acht priesters uit Dublin bestraft voor misbruik en zijn er 32 door 105 slachtoffers gedaagd om smartengeld, wat het aartsbisdom 5,8 miljoen euro gekost heeft. Er worden nog veel meer aanklachten verwacht, omdat het bisdom zelf inmiddels zeker is van minstens 350 slachtoffers en daar mogelijk nog eens veertig bijkomen die tot nu toe niet konden worden opgespoord.

Martin, die in 2003 in Dublin werd benoemd, zei dat het aartsbisdom waarschijnlijk een deel van zijn bezit zal moeten verkopen om alle schadevergoedingen te kunnen betalen. Dat is een noodzakelijk offer, zei hij, om kwade zaken uit het verleden recht te zetten voor zover dat mogelijk is. Martin zei geschrokken te zijn dat er zoveel kinderen zijn misbruikt. "Aan de andere kant weet ik dat het overgrote deel van de priesters geen misbruik pleegt, dat zij goed werk doen en dat zij heel erg geschokt en gekrenkt zijn door wat er is gebeurd."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden