Reportage

Birmingham wil niets meer over die brexit horen. ‘Laten ze beslissen.’

Visboer Greg Pearce: ‘We redden ons wel’.Beeld Ferry Biedermann

Irritatie in het winkelhart van Birmingham, aan de vooravond van dé brexitstemming in het Britse Lagerhuis. ‘Dit gaat nergens meer over. Ze hebben twee jaar de tijd gehad en de politici hebben er niets van gebakken.’

“Nee, ik volg het niet meer, ik wil niets meer over brexit horen”, zegt de 77-jarige Brenda Attewell in het glimmende winkelcentrum in het hart van Birmingham. Haar vriendin, de vijf jaar jongere Maureen Garrett is het roerend met haar eens. “Ik heb er schoon genoeg van. Ik ga denk ik nooit meer stemmen.” Dat zeggen ze wel, maar de twee vriendinnen maken zich ondertusen behoorlijk druk over brexit en de stemming in het Lagerhuis, later op de avond. 

Ze zijn op weg naar een opvoering van Peter Pan, een weelderige productie in de Engelse cabarettraditie, vol humor, spreekkoren en verwarring. Eigenlijk niet heel anders dan de brexitdebatten in het parlement van de afgelopen tijd.

Zowel Attewell als Garrett heeft voor brexit gestemd en vindt dat de politici die nu ook maar moeten uitvoeren, desnoods zonder een deal met de Europese Unie. “Ik heb medelijden met Theresa May”, zegt Garrett. “Ze hebben het haar niet gemakkelijk gemaakt. De brexiteers die uit de regering zijn gestapt zijn onverantwoordelijk bezig, vind ik.”

Murw gebeukt

Veel inwoners van Birmingham klinken geïrriteerd, boos of gewoonweg uitgeput als het over brexit gaat. Vrijwel zonder uitzondering zijn ze voorstander van het verlaten van de Europese Unie. De West-Midlands, met Birmingham als grootste stad, was bij het referendum in 2016 de regio met het hoogste percentage van voorstanders van brexit.

Het politieke geharrewar in Londen en het constante bombardement van brexitnieuws in de media, lijken veel mensen murw te hebben gebeukt. Mark Lerigo, voorlichter van de plaatselijke afdeling van May’s Conservatieve Partij, kan er ook niet veel meer van maken. “Ik bestrijk een enorm gebied, de West- en East-Midlands, van de grens van Wales tot aan de rivier de Humber en bij mijn weten zijn er geen activiteiten georganiseerd om vanavond gezamenlijk de stemming in het Lagerhuis te volgen.”

Birmingham is de tweede stad van Engeland en het winkelcentrum, de Bull Ring, was ooit het grootste van Europa. Het vormt samen met de aangrenzende Open Market en twee overdekte marktgebouwen een groot winkelgebied. Predikanten van allerlei overtuigingen staan tussen de winkelende massa en proberen elkaar te overschreeuwen. Marktkooplieden – de meesten van Aziatische oorsprong – prijzen luidkeels hun waar aan.

Geen van hen wil wat kwijt over brexit. Omringd door plastic schalen vol appels, wortels, uien en paprika’s wijzen ze elk naar een ander. “Die moet je hebben, niet mij.” Tot de vinger wijst naar de enige witte Britse groentehandelaar op de markt, Roger Bradley.

‘We zien het wel’

“Een puinhoop”, is zijn bondige beschrijving van de brexitperikelen. De 62-jarige is voor brexit maar zal de stemming in het Lagerhuis niet volgen, want hij moet de volgende dag weer vroeg op de markt staan. “We zien het wel, er valt niets over te zeggen. Dit gaat nergens meer over. Ze hebben twee jaar de tijd gehad en de politici hebben er niets van gebakken.”

Zo luidruchtig als het buiten is, zo stil is het in het overdekte deel van de markt, waar onder meer de viskramen staan. Greg Pearce behoort tot de vijfde generatie van zijn familie die een schaaldieren- en zeevruchtenbedrijf vanuit Birmingham drijft. “Wij redden ons wel. Voor de EU, tijdens de EU en ook na de EU”, zegt de 56-jarige Pearce.

Hij heeft weliswaar voor brexit gestemd, maar niet ten koste van alles. “Wat voor deal dan ook is beter dan helemaal geen deal.” Ook hij hekelt het gedrag van de politici, vooral de pro-brexit politici van de Conservatieven, die May in de steek hebben gelaten.

Hij vindt de stemming in het Lagerhuis over brexit wel belangrijk maar denkt dat het nog niet beslissend zal zijn. “De mensen hebben er zo langzamerhand genoeg van. Laten ze iets beslissen, of de uitkomst nu brexit is of dat we in de EU blijven.” Pearce hoopt dat brexit zijn exportmogelijkheden zal vergroten. “Nu halen Europese vissers veel uit onze wateren.” Hij denkt even na en geeft dan toe: “Nou ja, we verkopen ook Zeeuwse kokkels”.

Meer verhalen over het Britse vertrek uit de EU leest u op trouw.nl/brexit

Lees ook:

De Britten willen maar een ding: met rust gelaten worden

Het is vanaf deze kant van de Noordzee moeilijk te begrijpen dat de Britten iedere deal met Europa voor een geordende brexit afslaan. Voormalig BBC-journalist Jeremy Paxman weet wel hoe dat komt. ‘Ik weet dat jullie in Europa denken dat het nog anders kan, dat er misschien nóg een referendum kan komen, of uitstel. Zo zou Brussel dat doen. Maar dat slaat nergens op.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden