Birmaspoorlijn leidt tot claim tegen Nederland

Nederland kan een claim verwachten van Nederlandse dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de beruchte Birmaspoorlijn hebben gewerkt. Dat heeft de stichting die zich inzet voor overlevenden en erfgenamen gisteren bekendgemaakt.

De Birmaspoorlijn werd in 1942 en 1943 in recordtempo aangelegd in Burma en Siam (het huidige Thailand). De spoorlijn van 415 kilometer was bedoeld om betere logistieke verbindingen tot stand te brengen om het Japanse leger in Burma te kunnen bevoorraden.

De aanleg gebeurde onder onmenselijke omstandigheden. Naar schatting honderdduizend dwangarbeiders vonden - opgejaagd en afgebeuld door de Japanners - de dood. Van de zeventienduizend Nederlandse krijgsgevangenen en burgers die aan de spoorlijn moesten werken, kwamen er zo'n drieduizend om het leven.

Volgens de stichting Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) hebben veel van de oud-dwangarbeiders na de oorlog nooit een vergoeding gekregen voor hun werk en de beproevingen. Dit terwijl Nederland na de oorlog wel heeft meegedeeld in de opbrengst van de verkoop van de spoorlijn aan Thailand.

Een oproep in een aantal kranten in 1954 aan overlevenden van de dodenspoorlijn om zich te melden voor compensatie, heeft volgens de stichting maar een beperkt deel van de rechthebbenden bereikt. Het ging daarbij om een bedrag van ruim zestig gulden.

Volgens de TFIR hebben zich al zeker tweehonderd overlevenden en erfgenamen gemeld. De stichting roept ook andere rechthebbenden op om zich te melden. Advocate Liesbeth Zegveld gaat de claim behandelen. Zij stond onder meer ook de weduwen bij die Nederland aansprakelijk stelden voor het bloedbad van Rawagede, Indonesië.

TFIR zet zich in voor mensen die schade hebben geleden door de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië of de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden