Bionische Vrouw showt de kracht van de natuur

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Tatatata! Daar is ze dan: de Biooonische Vrouw! Elke twee weken strijkt Ylva Poelman voortaan neer in Trouw en toont ze hoe oplossingen uit de natuur een inspiratie kunnen zijn voor technische innovatie.

Mossels zorgen bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van supersterke bio-lijm die chirurgen kunnen gebruiken bij verbrijzelde botten. De ijsvogel helpt de Japanse snelheidstrein van vervelende geluidseffecten af. En termieten wijzen ontwerpers de weg naar de ultieme luchtverversing. Poelman beschrijft ze allemaal.

De nieuwe columniste is verbonden aan het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen. In die hoedanigheid probeert ze steeds een link te leggen tussen de wetenschappelijke kennis over de natuur, en de toepassingen waarvan het bedrijfsleven gebruik zou kunnen maken.

Ze is inmiddels een expert op het gebied van bionica, dat ook biomimicry, biomimetica of zelfs 'bio-geïnspireerd' wordt genoemd. In deze wetenschap worden biologische oplossingen die in miljarden jaren zijn ontstaan, als inspiratie gebruikt om tot menselijke toepassingen te komen die beter én duurzamer zijn. Die kunnen technisch zijn, maar ook maatschappelijke en sociale problemen oplossen.

Als de natuur ergens goed in is, is het wel energie-zuinigheid, zegt Poelman. Het dier dat met het minste energiegebruik het meeste kan, overleeft de buurman. Die verhouding is in de natuur door de evolutie volstrekt geoptimaliseerd. Door daarvan gebruik te maken in menselijke toepassingen, kan

er soms enorm bespaard worden. Een andere eigenschap waarin de natuur uitblinkt is materiaalgebruik. Een vogel mag niet te zwaar zijn, anders komt hij de lucht niet in, maar hij moet ook tegen een stootje kunnen. Die balans is in de natuur perfect.

De natuur heeft de duurzaamheid bedacht, aldus Poelman, als basis voor haar voortbestaan. Daar kan de mens nog wat van leren.

Verdieping 10|11

Interview met Ylva Poelman en haar eerste column: Nooit meer bang voor de injectienaald.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden