Biomassa meer dan welles-nietes

Voor- en tegenstanders van het gebruik van biomassa buitelen over elkaar heen. De vraag is echter niet óf we in de toekomst biomassa gebruiken, maar hóe. Het is hoog tijd dat de discussie de juiste wending neemt.

Biomassa is alles wat groeit en bloeit. Hout uit bossen en houtverwerking, gewassen, mest en landbouwafvalstromen worden allemaal biomassa genoemd. Je kunt er elektriciteit van maken, aardgas of biobrandstoffen. Maar ook chemicaliën en materialen zoals kunststoffen.

Biomassa is onmisbaar voor onze duurzame energie- en klimaatambities. Zowel in de energiesector als in de chemie kan het de rol van kolen, olie en gas overnemen. Nederland zet met het Nationaal Energieakkoord sterk in op biomassa. Bijna de helft van de doelstelling voor duurzame energie in 2020 zal worden gerealiseerd met biomassa. En op lange termijn zal biomassa mondiaal goed zijn voor 10 tot 40 procent van de energievraag.

Omdat er niet voldoende binnenlandse aanvoer is, zal Nederland biomassa gaan importeren. Foutief gebruik van biomassa kan leiden tot stijgende voedselprijzen, ontbossing of emissies van broeikasgassen. Experts vliegen elkaar in de haren over de mate waarin deze effecten optreden, en voor welke biomassa. En dus gaan er stemmen op om het gebruik van biomassa maar helemaal te ontmoedigen.

Dat is echter niet de juiste discussie. De vraag is: hoe ervoor te zorgen dat er voldoende duurzame biomassa beschikbaar komt. En daarbij steeds scherper te krijgen wat duurzame en niet-duurzame biomassa is.

De eerste stappen hoeven niet perfect in het eindplaatje te passen. Meestoken van hoogwaardige biomassa in kolencentrales is waarschijnlijk op lange termijn niet verstandig, maar kan een prima mogelijkheid zijn om op korte termijn voldoende vraag naar duurzame biomassa te genereren. Ook de duurzaamheid van biomassa zal niet meteen 100 procent te garanderen zijn. Hier spelen onderwerpen als het beschermen van landrechten van lokale boeren en integriteit van openbaar bestuur in landen waar dat geen sinecure is.

Een overheid die richting geeft is hierbij van belang. Alleen dan kunnen we gezamenlijk, via een hobbelig pad met af en toe onverwachte nieuwe inzichten, de onmisbare rol van biomassa in onze energiehuishouding vormgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden