biologische voeding / De consument wil echte voeding en dat mag best wat kosten

Hoe krijg je fabrikanten en winkeliers geïnteresseerd in biologische voeding? „Verlaag de prijzen en alle consumenten happen toe.” Of juist niet?

door Jeroen den Blijker

Biologisch is booming business. Maar vooral buiten Nederland. „In Engeland groeit de markt voor biologische producten wekelijks met tien miljoen euro”, zegt Marieke Soshan. Soshan, medewerker van de landbouwraad in Londen, heeft de Britse biologische markt verkend. Gisteren schetste ze hoe Tesco, Sainsbury’s maar ook de Marks and Spencer biologisch tot een miljardensucces maakten. Ze was een van de sprekers op een marketingcongres over biologische producten, georganiseerd door de voedingsindustrie, de biologische sector en de gezamenlijke supermarkten.

Volgens Soshan zijn er talloze succesfactoren, variërend van de Britse voedselcrisis („Van brandende veestapels op het platteland wordt niemand gelukkig”) tot de groeiende behoefte aan échte voeding. „Gezondheid is voor veel Britse consumenten nummer 1. En daar valt biologisch onder”, vat zij samen.

Maar ook de prijs blijkt van belang: in Engeland beconcurreren de supermarkten elkaar met biologische producten. „Een concern als Sainsbury heeft de prijzen zover verlaagd dat het verschil met gangbare producten nog maar 15, 20 procent is.” Zo wordt de consument gemakkelijk over de drempel geholpen. Het advies van Soshan aan alle marketeers die geld ruiken in de biobusiness is daarom: „Verlaag de prijzen en alle consumenten zullen toehappen.”

Wat dat betreft zijn Britten net Nederlanders. Ook hier zal de verkoop stijgen als het verschil met gangbare producten daalt, bleek vorige maand nog uit een prijsexperiment.

Toch: een lage prijs is absoluut geen voorwaarde. Zo lanceerde de Franse zuivelmultinational Danone met succes in september een biologische yoghurt. Daarbij is gekozen voor een alternatieve vorm van marketing, vertelt Nathalie Brochand, destijd verantwoordelijk voor Danone-biologisch. „Geen klassieke reclame, maar acties die gekoppeld zijn aan de samenleving.” Zo werden bijvoorbeeld proefproducten uitgedeeld bij de metro, om reizigers te bedanken voor hun milieubewuste keuze voor het ov. En 10 procent van de winst van de bioyoghurt gaat naar het goede doel. Brochand:  „Consumenten hebben zo niet het idee dat ze een klassiek Danone-product kopen, maar een houding.”

En ook in Nederland zijn nog talloze kansen om de vraag naar biologisch op te krikken, zonder prijsverlaging. Verpakkingen van biologische producten kunnen bijvoorbeeld stukken beter en moeten meer inspelen op de gemakstrend, meent Maurits Steverink van de Taskforce Biologische Landbouw. „Als ik plakjes kaas wil, moet ik dat kunnen krijgen.” Slimme marketing biedt ook talloze kansen, meent Steverink. „In de supermarkt staat bijvoorbeeld gewone yoghurt, in een aantrekkelijke verpakking, van het merk Boerenland. Die is duurder dan het biopak. Wat kun je daarvan leren? Je moet eerst een goed product maken, daar een ambachtelijk sausje overheen gooien en uiteindelijk kun je daarvoor nog meer geld vragen ook.”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden