Biologische grond is het groene goud

2015 is door de VN uitgeroepen tot het Jaar van de Bodem. Juist voor die bodem is investeren in duurzame landbouw belangrijk, stelt Severijn Velmans.

De Nederlandse economie herstelt. Maar hoe lang hebben we daar wat aan zolang de ecologie achteruit gaat? Van 'serieus economisch herstel' is feitelijk pas sprake als het gepaard gaat met de instandhouding van de natuurlijke hulpbronnen. Daarbij is één hulpbron in gevaar waar we direct afhankelijk van zijn: landbouwgrond. Nederland is in de landbouw een wereldspeler en na de VS nog steeds de grootste exporteur van agrarische producten.

De kwaliteit van onze landbouwgrond staat onder druk, onder andere door het streven naar winstmaximalisatie. Door moderne landbouwmethode met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en monoculturen zijn er de afgelopen decennia enorm hoge opbrengsten gerealiseerd. Deze intensieve landbouw en de hoge 'bovengrondse' winst eist echter zijn tol van de bodem. Recent onderzoek wijst uit dat 45 procent van de Europese landbouwgrond degradeert: het organische stofgehalte en de structuur van deze bodems nemen af. Door moderne landbouw verbruiken we dus ons natuurlijke kapitaal en leven we in zekere zin op krediet.

Speculatie met landbouwgrond draagt ertoe bij dat boeren intensieve landbouw moeten plegen. Grond is schaars waardoor het een waardevaste investering is, zo weten ook woningcorporaties en pensioenfondsen die in grond beleggen. Landbouwgrond rond steden wordt daarnaast omgezet naar bouwgrond, wat ook voor boeren leidt tot een ongelooflijke waardestijging. Om de hoge hypotheeklasten voor de financiering van grond te kunnen betalen, zijn zij dus genoodzaakt om elke vierkante meter van hun landbouwgrond intensief te bewerken.

undefined

Herwaarderen

Een van de problemen van het huidige economische en financiële systeem is dat geld geen middel is, maar het doel. Stilzwijgend is geaccepteerd dat financiële winst boven alles gaat en ten koste mag gaan van iets of iemand anders. Als we het verlies van onze natuurlijke hulpbronnen willen stopen, moeten we geld herwaarderen tot een middel. Financiële winsten zijn daarbij geen taboe, mits het rendement maatschappelijk verantwoord behaald wordt en bijdraagt aan schone lucht, schoon drinkwater, gezond eten, sociale samenhang en natuur. Kortom, bijdraagt aan écht belangrijke zaken. In het geval van beleggen in landbouwgrond die biologische bewerkt wordt, bestaat het rendement uit een bodem die ook op lange termijn vruchtbaar is en een financieel rendement.

Het unieke van de biologische landbouwmethode is het heel bewuste bodembeheer. Elke handeling is gericht op de opbouw van vruchtbaarheid en structuur. Biologische landbouw heeft gemiddeld 8 procent minder opbrengst ten opzichte van gangbare, maar dankzij duurzame bodembeheer blijft het land wel generatie op generatie vruchtbaar. Een gezond bodemsysteem vormt niet alleen de basis van onze voedselvoorziening op de lange termijn, het heeft ook de capaciteit om bij droogte water vast te houden en bij zware regenval overtollig water op te nemen en af te voeren. Met oog op de klimaatsverandering, waarbij we extreme droge en natte periodes kunnen verwachten, biedt biologisch beheerde landbouwgrond dus een prachtige buffer. Als spin-off neemt de biodiversiteit aan flora en fauna alleen maar toe.

Beleggen in biologische landbouwgrond is dus groen goud. Groen omdat de belegging expliciet geen speculatie is maar juist de intentie heeft om de grond voor landbouw beschikbaar te stellen. En goud omdat met duurzaam bodembeheer de toekomstige Nederlanders ook wereldspeler kunnen zijn op landbouwgebied. Wellicht zijn we tegen die tijd wel de grootste exporteur van duurzame agrarische producten in de wereld. Tel uit je winst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden