Biologisch product beschermt tegen ziekte

Dat biologisch voedsel gezonder is, is aangetoond. Probleem is dat het bewijs vooral uit het buitenland moet komen. In Nederland komt behoorlijk onderzoek maar niet van de grond.

Dat biologisch voedsel gezonder is, zou nog niet zijn aangetoond. Dit beweren althans Peter Blom in Trouw van 6 april, Hans Geluk op 9 april en Kees de Vré op 10 april. En Sander Becker zet het in de Verdieping van 17 april nog eens op een rijtje: 'Gezonder is het niet, soms wel lekkerder'. Er bestaat echter wel degelijk wetenschappelijk bewijs dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar.

In een Schots onderzoek in 2001 werd in soep van biologische groenten zes keer zoveel salicylzuur gevonden dan in soep van gangbaar geteelde groenten. Aan salicylzuur - het hoofdbestanddeel van aspirine - wordt een beschermende werking tegen hart-en vaatziekten toegeschreven. In november 2002 berichtte Trouw dat Engelse kinderen die twee weken voedsel kregen waarin geen kleurstoffen en conserveermiddelen waren verwerkt, zich beter gingen gedragen en zich ook beter konden concentreren dan daarvoor. De schoolkantine besloot daarop dit biologische voedsel verder als norm te nemen.

Een studie uit Californië van begin 2003 bevestigt dat aardbeien, maïs en bramen geteeld zonder pesticiden 19 tot 60 procent meer flavenoïden bevatten. Flavenoïden spelen een rol bij de bescherming tegen hartziekten en kanker. Koeien die zelf hun maaltje bij elkaar grazen, geven melk met meer goede meervoudig onverzadigde vetzuren - onderzoek van Anjo Elgersma van de Leerstoelgroep Gewas-en Onkruidecologie Wageningen Universiteit. Een aantal van die geconjugeerde linolzuren (CLA's) verkleint de kans op bijvoorbeeld borstkanker. Daarnaast bevat grasmelk minder verzadigde vetzuren en veel onverzadigde vetzuren. Het is bewezen dat die combinatie (net als vis) de kans op hart-en vaatziekten vermindert. Uit eerder onderzoek in Amerika bleek ook al dat melk(vet) van koeien die in de wei lopen, duidelijk meer antistoffen tegen kanker bevat dan op stal gevoede koeien.Greenpeace berichtte onlangs nog dat pesticideresten in het voedsel, lucht en water zowel het motorische als het analytische leervermogen van Indiase kinderen ernstig schaden.

In een zeer kritisch samengesteld literatuuronderzoek over gezondheidseffecten van biologisch voedsel zegt de Britse Soil Association dat uit voedingsonderzoek met mensen sterke aanwijzingen naar voren komen dat biologisch voedsel een betere algemene gezondheid oplevert, meer weerstand tegen infecties, sneller herstel bij ziekten en een betere spermakwaliteit. Bij stieren, konijnen, ratten, muizen, cavia's en kippen is dit alles reeds uitvoerig aangetoond in vijftien wetenschappelijke publicaties. Ook de concentratie aan gezondheid bevorderende stoffen blijkt veelal hoger. Maar vooralsnog ontbreekt grootschalig onderzoeknaar de gezondheidseffecten op mensen.

Kennelijk is er te weinig animo om dergelijk grootschalig onderzoek te doen, of te financieren. In de jaren tachtig en negentig lukte het mij niet om aan de Wageningen Universiteit, samen met andere vakgroepen zoals voeding en gezondheidsleer, serieus onderzoek hierover van de grond te krijgen.

Ook toen ik me in de jaren negentig,vanuit mijn deeltijdbaan bij het RIVM-milieu, samen met collegae inzette om zulk onderzoek te doen, kregen we met name vanuit de gezondheidsafdeling nul op het rekest. Kennelijk zit noch de overheid, noch de voedingsindustrie, noch de universiteit te wachten op die onderzoeksresultaten. En waarom mengt de huidige leerstoelgroep biologische productiewetenschappen zich niet in de discussie met recente onderzoeksresultaten?

De situatie is dus als volgt: Europese topkoks zeggen al jaren dat biologisch voedsel beter is, veel grote wijnhuizen schakelden over op biologische wijnen om kwaliteit te behouden, de gewone consumenten van Eko-en Demeter producten vinden het vanzelfsprekend dat groenten en fruit zónder landbouwgif beter voor ze is dan mét en dat vlees zonder stresshormonen en antibiotica niet alleen lekkerder is maar ook gezonder. Jonge ouders geven hun kleintjes in groten getale Eko of Demeter melk en yoghurt.

Nu nog een partij van belanghebbenden die een grootschalig bevolkingsonderzoek naar de effecten van biologisch geproduceerd voedsel kan en wil betalen. Tegen de gevestigde belangen in, maar wel ten behoeve van de gezondheid van vee en gewas, bodem, water, lucht, natuur en landschap en óók voor ons als consumenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden