Biologisch eten steeds normaler

Deze teler teelt biologisch, hij gebruikt aaltjes en roofmijten voor zijn bramen. (ANP) Beeld
Deze teler teelt biologisch, hij gebruikt aaltjes en roofmijten voor zijn bramen. (ANP)

Mensen geven steeds meer geld uit aan biologische voeding. De bestedingen stegen vorig jaar met bijna elf procent.

van onze internetredactie

De Task Force Marktontwikkeling Biologische Voeding, waarin overheid, maatschappelijke organisaties en marktpartijen samenwerken, presenteerde donderdag de Bio-Monitor 2009 (pdf). Daarin staat dat de consumentenbestedingen aan biologische voedingsmiddelen in 2009 met 10,8% zijn gegroeid van € 583,4 naar € 646,6 miljoen. De totale voedingsmiddelenmarkt groeide met 1,9% naar 27,9 miljard euro. De biologische consumptie groeide dus ruim vijf keer harder dan de totale consumptie.

Van alle verkochte voeding in Nederland is inmiddels 2,3 procent biologisch. Vooral eieren, zuivel, aardappels, groente en fruit krikken het gemiddelde marktaandeel flink op met met bijna dubbele percentages. Consumenten kochten hun biologische voedingswaren voornamelijk in de supermarkten, maar met 21 procent namen de bestedingen in de catering het meeste toe.

Opvallend is ook dat de hoeveelheid biologische landbouwgrond het afgelopen jaar met 2,9 procent is toegenomen. Dit gaat tegen de trend in dat de totale hoeveelheid landbouw grond in Nederland al jaren afneemt.

Volgens de werkgroep is de onafgebroken groei van de afgelopen tien jaar het bewijs dat biologisch voedsel voor de consument steeds normaler wordt. De economische crisis heeft weinig invloed op de groei gehad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden