Biologisch-dynamisch

Dit weekend viert de Vereniging Biologisch-Dynamische Landbouw haar 70-jarig bestaan. Honderd boerenbedrijven verspreid over Nederland openen dan hun deuren voor het publiek. Op de open dagen, vandaag en morgen, kunnen mensen zelf eens een koe of een varken aanraken, lopen over de akkers, en met eigen ogen zien hoe de b.d.-landbouw werkt: in harmonie met de natuur, dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Er komen steeds meer biologisch-dynamische bedrijven. Op dit moment telt Nederland zo'n 200 veehouderijen, akkerbouwers, fruittelers, tuinbouwers en boomtelers. Welke bedrijven bij u in de buurt meedoen aan de open dag, kunt u informeren bij tel. 03438-31740.

BIJDRAGEN HENRIETTE BONARIUS EN HARO HIELKEMA

WANDELGIDSEN

Wijn- en bierwandeltochten Wandelen en wijn of bier gaan goed samen, zij het dat de juiste volgorde in het oog gehouden moet worden. Dat doet Jeanet Bruining met wandeltochten naar gerenommeerde wijndomeinen en ambachtelijke bierbrouwerijen in Duitsland. In kleine groepjes (maximaal 10 deelnemers) worden reizen gemaakt naar de bierbrouwers van de Frünkische Schweiz (bij Nürnberg) en de wijnmakers uit de Pfalz. Ook wat dichter bij huis (Rheingau) worden tochten gemaakt. Afstanden 15-20 km. Nadere informatie bij Gabriëlle Pot Reizen, tel. 020-6854845.

De mooiste tochten van SNP SNP Natuurreizen bestaat tien jaar en om dat te vieren heeft de organisator van sportieve en avontuurlijke wandelreizen is een boekje samengesteld met 'de tien mooiste tochten' uit het SNP-programma. Het zijn persoonlijke verhalen, geschreven door reisleiders van SNP en aangevuld met volledige routebeschrijvingen en wetenswaardigheden. De wandelverhalen spelen zich af op Kreta, IJsland en Corsica, in Toscane, de Slowaakse Lage Tatra en de Belgische Ardennen. Het boekje is te koop voor Fl.19,50 in de SNP-winkels in Utrecht (tel. 030-304080) en Nijmegen (080-605222).

REISGIDSEN

Schotland De neergang van het Schotse voetbal is voor een deel te verklaren uit de ontkerkelijking van de Schotten. Dat blijkt tenminste uit de nieuwe Odyssee-reisgids, die gewijd is aan het land dat volgens grappen 'geen klimaat, alleen slecht weer heeft'. Het is een van de vele interessante aspecten die over Schotland uit de doeken worden gedaan. Interessant omdat Schotland niet alleen doedelzak betekent maar ook Glasgow, omdat Glasgow niet alleen staat voor scheepswerven maar ook voor voetbalgekte, en omdat voetbal niet alleen oorlog maar ook religie is. Of beter: was. Want de scherpe kantjes tussen de protestanten van de Rangers en de katholieken van Celtic zijn eraf. En hoe lang is het al weer niet geleden dat die laatsten tegen Feyenoord in de Europacup-finale speelden?

Zo breed informerend als de reisgidsen van uitgeverij Odyssee zijn er maar weinig: helder en scherp geschreven als het gaat om thema's als cultuur, economie, historie en milieu - amusant of amuserend als de whisky of de bagpipe worden toegelicht. De gids van Schotland bevat bovendien veel praktische informatie over wandeltochten, (goedkope) overnachtingsmogelijkheden en vervoer. Prijs: Fl.38,50.

Odyssee koos voor een afbeelding van de Hooglanden op de omslag, uitgeverij Gottmer voor zijn 'compacte reisgids' over Schotland voor een foto van de doedelzakspeler. Gottmers gids geeft ook praktische informatie over natuur en uitgaan, over de Schotse kilt en de Schotse heldenmoed, maar is veel dunner en globaler. Handig en qua prijs (Fl.16,90) aantrekkelijker. Maar daarvoor zoek je dan tevergeefs naar de relatie tussen Glasgow, voetbal en de religie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden