Biogrond vindt groenregeling onaanvaardbaar

ZEIST (ANP) - De nieuwe fiscale groenregeling leidt tot onaanvaardbaar nadeel voor boeren die jaren geleden voor hun ideaal zijn overgeschakeld naar de biologisch landbouw. Er bestaat zelfs gevaar dat een groot deel van die biologische landbouw door de regeling verloren gaat.

Dat schrijft Biogrond in een toelichting op de jaarcijfers. Biogrond is een fonds dat belegt in “groene” landbouwgebieden, die op een milieuverantwoorde wijze worden gebruikt. Het fonds wil zich met kracht inzetten voor aanpassing van de fiscale groenregeling zodat ook de pioniers ervan kunnen profiteren.

De regeling beoogt het beleggen in groene projecten te stimuleren. Dat gebeurt door particulieren en beleggers fiscale vrijstelling te verlenen voor inkomsten uit beleggingen in instellingen die tenminste 70 procent van hun middelen investeren in dergelijke projecten.

De regeling is echter zo opgesteld dat alleen initiatieven die na 14 juli 1994 zijn gestart kunnen meedoen. Die wettelijke formulering leidt volgens Biogrond tot onaanvaardbaar nadeel voor pioniers. Dat zijn doorgaans boeren die jarenlang hebben gewerkt voor een ideaal. Daarbij moesten ze het vaak doen met minder overheidssteun dan hun gangbaar werkende collega's. Hun voortrekkersgedrag wordt nu 'beloond' met uitsluiting van de fiscale voordelen. Anderen, die later begonnen en minder risico namen, krijgen wel het belastingvoordeel.

Beleggingsfonds Biogrond behaalde in 1994 een winst van 457 899 gulden. Dat was tien procent minder dan een jaar eerder. De daling is het gevolg van verminderde rente-inkomsten. De fiscale groenregeling zal voor Biogrond de inkomsten mogelijk doen dalen. Daar staat voor participanten echter de dividendvrijstelling tegenover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden