Review

Biografie van de eenzaamheid

Regie: Roman Polanski. Met Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams en Kim Cattrall.In 31 bioscopen.

De auto’s verlaten de veerboot, één blijft er staan. Op de kust van het Amerikaanse eiland spoelt een lijk aan. Het gaat om het lichaam van de man die als ghostwriter de biografie van de Britse oud-premier Adam Lang schrijft. Het is het begin van de nieuwste film van Roman Polanski ’The Ghost Writer’, waar de filmer tijdens zijn huisarrest in een Zwitsers chalet (wegens misbruik van een minderjarige in de Verenigde Staten) de laatste hand aan legde.

Wellicht is er van alles aan te merken op Polanski, maar één ding is zeker, filmen kan hij als geen ander. ’The Ghost Writer’ houdt net als eerdere films van Polanski de kijker op het puntje van z’n stoel. Sterke detaillering, bizarre situaties, een voortdurend ingehouden spanning tekenen deze thriller naar het boek ’The Ghost’ van Robert Harris, waarin een premier die veel weg heeft van Tony Blair een hoofdrol speelt. Harris zelf, een oud-journalist die de Britse politiek van binnen uit kent en die bevriend was met Blair, heeft het boek omgevormd tot een script voor Polanski’s film.

Na de dood/zelfmoord van de biograaf van oud-premier Lang (Pierce Brosnan) wordt een nieuwe ghostwriter gezocht. Een aardige, wat speelse en originele schrijver (sterke rol van Ewan McGregor) krijgt de baan. In al zijn onschuld stort hij zich in het herschrijven van Langs biografie en volgt daarmee het pad van zijn voorganger. Hij gaat naar het Amerikaanse eiland waar de Britse premier met vrouw en staf verblijft en onderwerpt zich daar aan de strenge regels die aan het schrijven van het manuscript verbonden zijn. Vanaf het moment dat hij met het saaie en plichtmatige werk van zijn dode voorganger aan de slag gaat, begint het spel van intriges. De nieuwe ghostwriter ontdekt in het leven van de Britse ex-premier geheimen die de buitenwereld niet ter ore mogen komen.

Polanski weet de constante beklemming die de ghostwriter voelt op dit door weer en wind geteisterde eiland op prachtige wijze over te brengen. ’The Ghost Writer’ gaat in zekere mate ook over het leven in isolement, de eenzaamheid van iemand aan de top.

Polanski kan er zelf van meepraten en verwijst met dit laatste werk wellicht naar zijn eigen leven. De film gaat ook over het bedrijven van internationale politiek, over de gevaren die daarin schuilen, over de complotten waarin men verzeild kan raken, en over de mensen die in werkelijkheid de touwtjes in handen hebben. En de nieuwste Polanski gaat over een Britse leider die te veel aan de leiband van de Amerikanen loopt, een gevoelig onderwerp in de Britse (en natuurlijk ook in de Nederlandse) politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden