Biobrandstof onder vuur

De regeringsfracties PvdA en CDA zijn ontevreden over de door het kabinet voorgestelde criteria waaraan de duurzame productie van biomassa moet voldoen. Biomassa wordt gezien als een groen’ alternatief voor fossiele brandstoffen.

Milieuminister Cramer slaagde er gisteren in de Tweede Kamer niet in partijgenoot en PvdA-fractiewoordvoerder Diederik Samsom te overtuigen. Haar voorstel dat bedrijven vanaf volgend jaar verplicht zijn te rapporteren over de duurzaamheid van de gebruikte biomassa (en biobrandstoffen), kraakte Samsom af als te vrijblijvend. Hij wil hardere garanties en voorwaarden aan de toekomstige subsidies voor biomassa.

Spies (CDA) vreest een ’holle’ rapportageverplichting. Hoe strenger we zijn, hoe groter de kans op duurzame biobrandstoffen, aldus Spies. SP-Kamerlid Jansen pleitte, als enige, voor een stop op de import van biomassa uit ontwikkelingslanden, de belangrijkste leveranciers daarvan. Hij sprak van een kaalslag ten koste van de bevolking in die landen. Volgens Cramer zal het bedrijfsleven ervoor beducht zijn om ’foute’ biomassa te gebruiken en publiekelijk te schande te worden gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden