Bio Vakantieoord gaat weer collecteren in bioscoopzaal

Kinderen wassen zich in het Bio-Vakantieroord in Bergen. Het voormalige landhuis Russenduin werd door de Nederlandse Bioscoopbond aangekocht en in 1933 is het Bio-Vacantieoord een feit. Beeld ANP
Kinderen wassen zich in het Bio-Vakantieroord in Bergen. Het voormalige landhuis Russenduin werd door de Nederlandse Bioscoopbond aangekocht en in 1933 is het Bio-Vacantieoord een feit.Beeld ANP

Vooral 50-plussers zullen ze nog wel kennen: de rammelende collectebussen van Bio Vakantieoord die tijdens voorstellingen de bioscoop rondgingen. In de jaren 90 verdwenen ze, maar ze komen weer terug. Zij het in een andere vorm, zei directeur Ad Groen van de Stichting Bio vandaag.

De stichting werd in 1927 opgericht door bioscoopexploitant Abraham Tuschinski en zijn zwager Herman Gerschtanowitz. Het doel was geld in te zamelen voor een vakantieoord voor gehandicapte kinderen. In het huidige vakantieoord op een landgoed in Arnhem vond vandaag de herintroductie van de bioscoopcollectes plaats.

'We gaan het anders doen dan destijds. Het rondgaan van de bussen past niet meer bij het publiek, maar we willen wel de band weer aanhalen met de bioscopen', legt Groen uit. Er zullen collectebussen komen bij kassa's en horecabalies van de bioscopen. Ook kan het publiek per sms geld doneren. Verder wil de stichting Bio sociale media als bron gebruiken om geld in te zamelen.

De start van de actie had plaats tijdens een speciale vertoning in Arnhem van de familiefilm Joris & Boris en het geheim van de tempel. De twee filmkarakters Boris en Joris zullen de komende tijd bij verschillende voorstellingen in het land zelf aanwezig zijn met collectebussen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden