'Binnenlandse vluchten ontmoedigen'

Liesbeth van Tongeren Beeld anp
Liesbeth van TongerenBeeld anp

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil dat de regering in kaart brengt hoeveel binnenlandse vluchten er in ons kleine land worden gemaakt en dat er wordt nagedacht hoe dat vliegen binnen de landsgrenzen kan worden ontmoedigd.

Twee moties daarover brengt ze dinsdag in stemming, uitgerekend op de dag dat volgens het AD blijkt dat het regeringstoestel KBX nogal eens een lege binnenlandse vlucht maakt. Dat gebeurt met name na het afzetten en oppikken van ministers en staatssecretarissen die dan niet naar Schiphol hoeven, de thuishaven van de KBX. Terwijl dat soms maar weinig tijd extra zou schelen.

Van Tongeren ziet liever een 'uitgeslapen minister Jeroen Dijsselbloem' bij een belangrijk overleg, zegt ze. Dus al te veel drama wil ze niet meteen maken van het gebruik van het regeringstoestel. Maar het ding moet natuurlijk wel met beleid worden gevlogen en niet stoppen om bijvoorbeeld een bewindspersoon nog een half uurtje eerder thuis te laten zijn voor het weekeinde. Een extra landing kost immers 2000 liter kerosine en geeft vervuiling.

Ze wil maatwerk voor het gebruik door bewindslieden ('Die hebben een loodzware baan'). Het tellen van en het ontmoedigingsbeleid voor binnenlandse vluchten dat ze zich voorstelt, geldt voor alle vliegbewegingen die in ons land plaatshebben.

Ronald van Raak van de SP kan zich ook niet erg opwinden over de vluchten van de KBX. 'Je moet gewoon kijken wat het goedkoopste en het handigste is.' Hij weet dat niet en hij gaat er in geen geval een debat over aanvragen, zegt hij, want er is 'wat anders te doen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden