Binnenhof houdt Wilders uit de wind na Noors drama

Beeld ANP

Vooralsnog branden de Haagse politici hun vingers niet aan de vraag of de PVV van Geert Wilders met vuur heeft gespeeld, door met zulke harde taal de veronderstelde islamisering van Europa aan de kaak te stellen.

Terwijl op allerlei internetfora de verkettering over en weer is begonnen naar aanleiding van de sympathie van de Noorse schutter Anders Breivik aan het adres van Geert Wilders en diens gedachtengoed, houden Kamerleden uit alle fracties de PVV nadrukkelijk uit de wind.

In de PVV zelf blijft het stil. Kamerleden verwezen gisteren alleen maar naar de korte reactie van Wilders op het drama. "Ik neem afstand van alles waar die man voor staat en heeft gedaan", verklaarde de PVV-leider, direct nadat openbaar werd dat Breivik zich gesteund voelde door de anti-islampolitiek van zijn partij.

Een PVV-jongere sloeg op Twitter wel fel terug naar critici die haar partij na het drama de maat nemen. "Walgelijk dat een aantal linkse proleten de PVV verantwoordelijk stelt voor het bloedbad in Noorwegen. Imbeciele pretentieuze ellendelingen, bah!", twitterde Jacky Stevens, de jonge vrouw die samen met Kamerlid Hero Brinkman een jeugdafdeling van de PVV probeert op te zetten.

Maar uit de kring van het Binnenhof, waar de Kamer met reces is, wijst voorlopig niemand Geert Wilders en zijn partij aan als ook maar een beetje medeschuldig aan de gedachtenkronkels die Breivik tot zijn daad hebben aangezet.

SP-fractieleider Emile Roemer: "Daar is geen enkele aanleiding toe. Het zou zeer onverstandig zijn nu met een vinger te wijzen in de richting van Wilders. Als er morgen een moordenaar opstaat die mijn woorden gebruikt, ben ik daar dan ook verantwoordelijk voor?"

D66-Kamerlid Boris van der Ham noemt het 'een idiote reflex' om Wilders kwalijk te nemen dat de Noorse schutter zich gesteund voelde door onder meer de koers van de PVV.

Intussen krijgen ook de Kamerleden van de gedoogcoalitie de wind van voren in dit internetdebat. VVD'er Han ten Broek kreeg te horen: "Dit kan morgen ook in Nederland gebeuren. Dankzij jullie gedoogpartij". Ten Broeke over Breivik: "Dit is een totale gek. Voor wie hij sympathie heeft, is van geen enkel belang."

PvdA-leider Job Cohen wilde zich evenmin bezighouden met de vraag of de kogel dit keer van rechts kwam. Cohen: "Laten we dat in godsnaam vermijden. Waar kogels in het spel zijn is de rede weg."

Onzeker blijft of de collega-parlementariërs van Wilders zo prudent blijven, mocht de PVV-leider de komende maanden weer eens fel van leer trekken tegen een dreigend 'Eurabië' of het 'multiculturele drama'. Dat Wilders zijn toon zal matigen ligt niet voor de hand. Hij zal zich de mond niet laten snoeren door de daden van een gek in Noorwegen.

Zullen zijn tegenstanders in de Kamer het Noorse drama dan tot een taboe blijven verklaren? Opvallend was de eerste reactie die CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier de wereld in slingerde. "Zwarte vrijdag in Noorwegen. Dit bloedbad lijkt uit angst voor de multiculturele samenleving aangericht." Met die vaststelling trok zij het drama wel degelijk een beetje de Nederlandse politieke arena in

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden