'Binnendijks ontzanden in Maasbommel veilig'

Van onze correspondent

De bewoners van West Maas en Waal hoeven niet bang te zijn voor dijkdoorbraken en overstromingen in het gebied. Wel moet in de eerste fase van de ontzanding het waterpeil in de plas beheerst worden door waterkerende constructies, aldus het onderzoeksbureau. De Maasdijk wordt door de gigantische plas die ontstaat niet bedreigd en de hoeveelheid kwelwater in het gebied wordt door de dempende werking van de plas juist minder.

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen nu zo spoedig mogelijk vergunningen afgeven voor het grootschalig ontzanden van 300 hectare grond ten noorden van Maasbommel. Dat maakte VVDge deputeerde voor grondzaken J. de Bondt gisteren bekend. De provincie kiest voor binnendijks ontzanden om zo aantasting van de uiterwaarden te vermijden. In een gecombineerde Statenvergadering op 26 maart zegden GS van Gelderland onder druk van massale protesten uit de bevolking een extra veiligheidsonderzoek naar binnendijkse ontzanding toe. Nu dat onderzoek voor de provincie positief uitvalt, wil gedeputeerde De Bondt (VVD) van grondzaken er geen gras over laten groeien. "Binnendijks ontzanden is volledig veilig en verantwoord. Het belangrijkste bezwaar tegen de ontzanding is daarmee verdwenen. Als Provinciale Staten op 9 september met ons vervolgvoorstel instemmen, beginnen we zo snel mogelijk. We kunnen de ontzanders niet jarenlang aan het lijntje houden."

Bereikbaarheid

Voor de West Maas en Waalse wethouder van volkshuisvesting en ruimtelijk ordening Van Gelder is met de uitkomst van het veiligheidsonderzoek de kous nog niet af. Het gaat hem niet alleen om de veiligheid van het gebied. Ook de bereikbaarheid van Maasbommel blijft voor hem een probleem. Bij ontzanding op de door GS voorgestelde lokatie wordt het dorp van drie kanten door water omringd.

Van Gelder: "Ik moet het rapport nog zien, dus ik weet niet of onze bezwaren op het gebied van de vei ligheid zijn weersproken. Maar het gaat ons niet alleen om de veilig heid. In de commissievergadering van 26 maart heb ik ook gewezen op de gesoleerde positie waarin Maasbommel komt te liggen en de gevolgen voor de landbouw. We hebben een prima alternatief voorgesteld in het gebied De Overmaas. Het ontzanden kan daar buitendijks plaatsvinden. Mocht de provincie toch kiezen voor binnendijks ontzanden dan zullen wij ons behoorlijk verzetten. We geven ons niet zonder slag of stoot gewonnen. We kunnen bijvoorbeeld weigeren het bestemmingsplan te wijzigen."

Het eerste wapenfeit van de gezamenlijke actiegroepen tegen binnendijks ontzanden vindt zondag plaats. Dan wordt er een schandpaal op de door GS voorgestelde lokatie onthuld. Woordvoerder L. van der Sar van het Comite Waakzaamheid F3 Lokatie is ook na het onderzoek van Grondmechanica Delft niet overtuigd van absolute veiligheid na ontzanding. Van der Sar: "Je kunt allerlei modellen verzinnen, maar de praktijk moet toch uitwijzen hoe waterstromen zich gaan gedragen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er in de praktijk verrassende conclusies getrokken worden. We hebben een prima buitendijks alternatief in het gebied De Overmaas dat uitstekend in het natuurgebied Fort Sint Andries past. Laat de Raad van State zich maar eens uitspreken over de meest gewenste lokatie. Als de gemeente West Maas en Waal geen procedure aanspant, doen wij het wel. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 9 september is het voorstel van GS gewoon een hamerstuk. Het duurt de provincie allemaal te lang. Ze zijn het zat en willen iets nieuws omhanden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden