Binnen in een orkaan is een oase van rust

Meteoroloog Ad Stoffelen vloog deze week een aantal keren door het oog van de orkaan Ike. „Zaterdag werd het wel heel erg wild. Een categorie 4 orkaan is niet mis.”

1

Waarom vliegt u orkaan Ike tegemoet? Anderen vluchten daar juist voor.

„Met hulp van de meetinstrumenten in het vliegtuig willen we de structuur van de storm over een kleiner gebied bepalen. De Europese EUMETSAT satelliet kan dit tot op ongeveer vijfentwintig kilometer nauwkeurig, maar met de nieuwe meetgegevens kan de informatie van de satelliet beter op waarde geschat worden. Daardoor kunnen we de baan en de kracht van tropische orkanen beter voorspellen.”

2

In wat voor vliegtuig zat u?

„Het is een oud type vliegtuig dat ook in gebruik is bij de Amerikaanse defensie. Dit vliegtuig doet al ruim dertig jaar alleen maar van dit soort vluchten en heeft een heel ervaren bemanning. Het vliegtuig is helemaal uitgerust met allerlei meetapparatuur. Nu Ike een bedreiging wordt voor de Verenigde Staten, zal dit vliegtuig worden ingezet om de orkaan in de gaten te houden.”

3

Is het niet gevaarlijk om door een orkaan te vliegen?

„Het is wel gevaarlijker dan ik dacht. Afgelopen zaterdag werd het wel heel erg wild. Een categorie vier orkaan is dan ook niet mis. Bij de debriefing bleek dat ik niet de enige was die zich zorgen had gemaakt. Tijdens een onderzoek vorig jaar bij New Foundland, waar ik bij betrokken was, is een vliegtuig bijna neergestort. Ik was toen alweer thuis, maar je schrikt wel. Tropische vluchten zijn minder gevaarlijk, je hebt te maken met minder zoutaanslag, waardoor de kans dat motoren uitvallen kleiner is. De hele bemanning moet er bij een vlucht van overtuigd zijn dat het veilig is. Na het incident bij New Foundland zijn de veiligheidsvoorschriften aangescherpt.”

4

Hoe ziet een vlucht door de orkaan Ike er uit?

„Iedere keer als je door de windmuur heen bent kom je terecht in een oase van rust. In de windmuur waait en regent het gigantisch hard, maar in het oog van de orkaan is het rustig en helder; vrijwel onbewolkt. Zaterdag hebben we acht keer Ike doorkruist en zondag zes keer. Ik hoor straks of we vandaag de lucht in gaan. Dat hangt ervan af of we over Cuba mogen vliegen.”

5

Is dit een jongensdroom die uitkomt?

„Toen mij werd gevraagd of ik dit wilde doen, heb ik niet lang na hoeven denken. Natuurlijk heb ik me wel verdiept in de risico’s van zulke vluchten, maar uiteindelijk was het een makkelijke beslissing. Het is de trip van mijn leven. Mijn vrouw vindt dit heel erg mooi voor mij. Mijn moeder is wel bang, maar dat is niet meer dan natuurlijk, toch? En ik houd niet eens van achtbanen. Ik kan er niet tegen. Word er ziek van zelfs. Gelukkig heb ik pilletjes gekregen en die helpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden