Binnen 2 weken moet Amsterdam weer schoon zijn

Achtergebleven vuilnis langs de grachten op de dag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld anp
Achtergebleven vuilnis langs de grachten op de dag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld anp

Er zullen ongetwijfeld wat idioten tussen zitten vanavond. Melvin Robijn (28) houdt zijn blik strak op de weg gericht. "Dat is vaak zo, wanneer je werkt op dit soort avonden. Mensen hebben een drankje teveel op, vinden dat we in de weg lopen en beginnen te schelden." Bas Hemker (28), naast hem in de vuilniswagen, en Hugo Fernandes (35), achter het stuur, vallen hem bij. De vuilnismannen van het Amsterdamse stadsdeel Centrum zijn wel wat gewend. "Je moet altijd rustig blijven, nooit stressen", besluit Hemker.

Samen met hun ruim honderd collega's zijn ze opgetrommeld om de hoofdstad de nacht na Koninginnedag weer aan kant te krijgen. Om twaalf uur vertrokken de ongeveer zestig veeg-, spoel-, en vuilniswagens vanaf het hoofdkwartier in de buurt van het Oostelijk Havengebied. De elf ploegen rijden elk een andere route. Die van Robijn, Hemker en Fernandes is verantwoordelijk voor de straten in het gebied tussen de Rozengracht en het Weteringcircuit. "Onze laatste stop is op het Rembrandtplein. Daarna, om half negen 's morgens, is onze shift afgelopen", legt Fernandes uit.

Hemker en Robijn zijn inmiddels uitgestapt en storten zich op een berg afval op de hoek van de Rozengracht. "Wat hebben ze er weer een puinzooi van gemaakt", zucht de eerste. Robijn, grinnikend: "Ach, dan hebben wij in elk geval wat te doen." Kartonnen dozen, vuilniszakken, en een kapotte pingpongtafel slingeren ze via de achterklep de vuilniswagen in. Fernandes rijdt stapvoets voor de twee uit. Terwijl Robijn bukt om een kartonnen doos op te pakken, wordt hij bijna omver gelopen door een zwalkende man met een oranje hoedje. Hij mompelt iets onverstaanbaars. Onverstoorbaar recht Robijn zijn rug waarna hij de doos de wagen in gooit.

"Koffie, iemand? Of een Snickers misschien?" Uit het busje dat zojuist is komen aanrijden, stappen twee dames. De teamleiders, vertelt Hemker. Aan de toegestroomde vuilnismannen- en vrouwen, delen ze snacks en drankjes uit. Even een half uurtje pauze.

Ook Chiel is van de partij. De inmiddels gepensioneerde vuilnisman komt graag langs tijdens de bijzondere operaties zoals deze. Gewapend met fototoestel. Met de camera die om zijn nek hangt, neemt hij fanatiek foto's van zijn poserende oud-collega's. "Ik heb dit werk vierenveertig jaar gedaan en mis de sfeer onderling soms nog wel hoor." Er wordt begripvol geknikt.

"Goed. De Prinsengracht." Fernandes loopt weer naar de wagen en neemt plaats achter het stuur. De anderen gaan naast hem zitten. Zweetdruppels parelen op hun voorhoofden. Weinig onbeschofte opmerkingen tot nu toe, constateert het drietal opgelucht. Maar die troep... De ochtendploeg staat nog wat te wachten.

Binnen twee weken moet de stad weer net zo schoon zijn als op 28 april. De mannen gokken op zo'n tweehonderd ton afval die deze- en volgende week naar de stort zal worden gebracht. Nog even doorwerken dus. "Het leuke aan dit werk, is dat je meteen resultaat ziet. Het is fantastisch dat de stad straks weer helemaal schoon is, dankzij ons", glundert Hemker. "Duurt nog wel even, hoor, voordat het zover is. Maar goed, rustig blijven hè. Vooral niet stressen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden