Binnen 15 jaar een nieuwe vrieshel op aarde

Senioren in voetenbadjes tijdens de hittegolf van twee weken geleden. Beeld anp
Senioren in voetenbadjes tijdens de hittegolf van twee weken geleden.Beeld anp

Senioren puffend van de hitte in roze voetenbadjes, postbezorgers met klotsende oksels en de huisdieren op apegapen. Wordt de hitte u ook te veel? Geniet er nog maar even van, want vanaf 2030 breekt er een nieuwe ijstijd aan.

Nienke Schipper

Wetenschappers voorspellen dat er zich tussen 2030 en 2040 een nieuwe kleine ijstijd aandient. De laatste kleine ijstijd op aarde was tussen 1645 en 1715 en kennen we vooral van schilderijen vol schaatsende mensen. Zelfs midden in de zomer gaat het elfstedentocht-minnende hart daar sneller van kloppen.

De zon heeft een cyclus van ongeveer elf jaar. Binnen een cyclus is er een zonneminimum en een -maximum. Het laatste maximum was in 2013. Maar soms duurt een cyclus slechts tien jaar en soms is het twaalf jaar. Tot voorkort hadden wetenschappers geen verklaring voor deze onregelmatigheden.

Zonneactiviteit

Een zonnecyclus en het aantal zonnevlekken op het grootste hemellichaam binnen ons sterrenstelsel wordt voorspeld aan de hand van de bewegende vloeibare kern van de zon. Professor Valentina Zharkova van de National Astronomy Meeting in Llandudno ontdekte dat het model veel accurater wordt, als er aan de berekeningen nog een andere vloeibare kern wordt toegevoegd die veel dichter onder het oppervlakte ligt.

De magnetische velden die hierdoor ontstaan bewegen zich tussen de noordelijke en de zuidelijke helft van de zon. Door beide magnetische golven te combineren met data van de huidige zonnecyclus ontstond er een model dat voor 97 procent accuraat is. Volgens dit model zal er in de komende twee cycli beduidend minder zonneactiviteit zijn, waardoor de temperatuur op aarde daalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden