Bindt Poetin in of niet, dat is de vraag

Russische president ontkent dat zijn militairen in Oekraïne zijn, maar zijn militairen bevestigen dat wel.

GEERT GROOT KOERKAMP

Het akkoord van Genève heeft vrijwel niets veranderd aan de status quo in het oosten van Oekraïne. Er zijn geen tekenen dat Russische troepen zich hebben teruggetrokken van de grens met Oekraïne. Kiev op zijn beurt denkt er niet over de eigen troepen terug te trekken uit het oosten. En de pro-Russische groepen die tal van overheidsgebouwen bezet houden in Oost-Oekraïense steden hebben laten weten die pas te zullen verlaten als de huidige machthebbers in Kiev het veld hebben geruimd.

"Geen van de partijen vertrouwt de ander", aldus de Russische politicoloog Gleb Pavlovski, jarenlang adviseur van Poetin, tegen de Oekraïense radiozender Vesti, "Zo'n papier draagt niet bij aan dat vertrouwen. Het geeft alleen maar aan wat de problemen zijn."

President Poetin zei donderdag tijdens zijn urenlange vragenvuur op televisie dat Oekraïne de crisis in eigen land zelf zal moeten oplossen, maar hij eiste ook 'garanties' dat de protesten van de bewoners in de oostelijke regio's worden gehoord. Het Kremlin maakt hoe dan ook geen aanstalten de eerdere standpunten over het buurland te wijzigen. President Poetin heeft eerder van het hogerhuis het groene licht gekregen troepen in te zetten in Oekraïne, als naar de opvatting van Moskou de rechten van Russisch-sprekenden daar worden aangetast. Militaire interventie door Rusland blijft zo een zwaard van Damocles boven Oekraïne's oostelijke regio.

Er zijn meer mitsen en maren. Volgens het akkoord van Genève moeten gewapende groepen die actief zijn in Oekraïne zich ontwapenen en bezette gebouwen verlaten. Maar uit een aanvullende verklaring van het Russische ministerie van buitenlandse zaken blijkt dat het Moskou daarbij niet zozeer gaat om de pro-Rusissche groepen die gebouwen hebben bezet in Donetsk en omstreken, maar om de 'Rechtse Sector', de militante groep die de voorhoede vormde in de straatgevechten tegen de politietroepen van president Janoekovitsj.

"Het is duidelijk dat, wanneer we het hebben over ontwapening, we eerst en vooral doelen op het ontnemen van wapens van de strijders van de 'Rechtse Sector' en andere pro-fascistische groepen, die hebben deelgenomen aan de staatsgreep in Kiev in februari", aldus het ministerie. Volgens Moskou was het overleg in Genève vooral bedoeld als waarschuwing dat Kiev moet luisteren naar de mening van vooral de Russisch-sprekende regio's. Minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov eist bovendien dat Oekraïne een neutraal land blijft.

Nog een addertje onder het gras is de aanwezigheid van Russische militairen in het oosten van Oekraïne. Moskou ontkent iedere inmenging in de interne aangelegenheden van het land. Maar volgens de Russische krant Novaja Gazeta zijn in de buurt van de stad Slavjansk leden van een speciale eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst actief. Een van hen deelde dat zelf mee aan een journalist van de krant. De man zei afkomstig te zijn uit de Russische stad Rjazan en de afgelopen twee maanden te zijn gelegerd op de Krim.

Eerder ontkende Poetin dat Russische militairen naar de Krim waren gestuurd, in de aanloop naar het referendum over aansluiting bij Rusland op 16 maart. Maar donderdag erkende hij dat het Russische leger toen op het schiereiland actief was. Dat roept vragen op over de 'categorische ontkenning' van Russische militaire acties in Oekraïne nu.

undefined

Oost-Oekraïense activisten verwerpen akkoord

De pro-Russische activisten die in meer dan tien steden in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen hebben bezet, zijn van plan deze pas op te geven als de interim-regering in Kiev aftreedt. Dat heeft een van hun leiders gisteren gezegd. De opstandelingen erkennen de legitimiteit van het landsbestuur in Kiev niet, aldus Denis Poesjilin van de groepering 'Volksrepubliek Donetsk'. Oekraïne dreigt met 'concrete actie' als de activisten ook na de paasdagen de overheidsgebouwen bezet houden. In een poging de spanningen in het land te sussen heeft de Oekraïense regering gisteren beloftes gedaan aan de Russischtaligen. Hun rechten moeten in de grondwet beter worden beschermd, zo zeiden de premier en president in een tv-toespraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden