Binding met landschap

Ruim 2100 lezers deden mee aan de fotowedstrijd ’Het landschap en ik’. Veel ingezonden werk was digitaal, er zat bijna geen ouderwetse afdruk bij.

De Trouwlezer is wandel- en vooral fietsfanaat. Dat is in ieder geval de indruk die je krijgt als je de inzendingen van de fotowedstrijd bekijkt. Ruim 2100 lezers gaven gehoor aan de oproep hun mooiste foto van het Nederlandse landschap in te sturen. Een complicerende factor bij het thema was dat er een menselijk element aan moest zijn toegevoegd, de titel was dan ook ’Het landschap en ik’. Dat werd uiteraard op uiteenlopende wijze verbeeld.

De voorspelbare zonsondergangen, stemmige mistfoto's en herfstige bossen zijn echter zeer ruim vertegenwoordigd. Verder ook vakantiekiekjes van buitenlandse vakanties: hoezo Nederlands landschap?

Wel duidelijk is dat alle inzenders een binding hebben met het landschap, hetzij dichtbij huis, hetzij in de meer recreatieve sfeer. Er werd zelfs een foto van een bruidspaar aan een idyllisch vennetje ingezonden. Indrukwekkend is het, om te zien hoe groot de invloed van de mens op het landschap is.

Soms zijn het alleen kleine ingrepen, zoals een rij paaltjes in het agrarisch landschap, maar vaak ook industriegebieden waar helemaal geen natuur zichtbaar is.

Opvallend is het grote aandeel digitale inzendingen. Slechts een enkeling wilde meedingen met een ouderwetse, analoge afdruk.

Sommigen gebruikten de fotografische trukendoos en hoopten zo met een betere foto voor de dag te komen. Helaas de jury heeft de fisheye, Photoshoptoevoegingen en dergelijke niet gewaardeerd.

Vandaag zit de laatste bijlage van de serie ’Succesvol fotograferen’ bij de krant. Zouden de deelnemers nou extra goed naar deel 5 en 6 over natuur en landschappen hebben gekeken? Zeker is dat de serie zeer door u werd gewaardeerd, dus dat belooft nog wat voor eventuele fotowedstrijden in de toekomst!

Op de website van Trouw konden de lezers een top-60 aangeven door hun stem uit te brengen op de mooiste foto. Daaruit zijn door de jury de winnaars gekozen. De jury bestond uit: Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw, Koos Straver, projectleider ’Een mooier landschap, maak het mee’ van het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie, en Jeanette de Vos, fotoredacteur van Trouw.

(Trouw)
Tweede prijs: Ted Eggink, (Rotterdam). (Trouw)
Eerste prijs: René Rosmolen, (Hoogland). (Trouw)
Derde Prijs: Yolanda Jacobs. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden