BinckBank komt in Deens-Chinese handen

Een medewerker van BinckBank bekijkt het verloop van de AEX op zijn scherm. Beeld ANP
Een medewerker van BinckBank bekijkt het verloop van de AEX op zijn scherm.Beeld ANP

Achter de nieuwe eigenaar Saxo Bank zit de Chinese autobouwer Geely.

Het Nederlandse BinckBank laat zich overnemen door Saxo Bank uit Denemarken. Beide bedrijven bieden online diensten voor beleggers aan. Ze verwachten dat de fusie veel schaalvoordelen oplevert.

Indirect komt BinckBank in Chinese handen. In september maakten de Denen namelijk bekend dat de Chinese autobouwer Geely Holding Group een meerderheidsaandeel in de investeringsbank neemt. China vindt westerse fintech-bedrijven interessant vanwege de technologische kennis.

424 miljoen euro

Saxo wil 6,35 euro per aandeel betalen voor BinckBank, inclusief dividend. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 424 miljoen euro. De biedprijs ligt 35 procent hoger dan de slotkoers van 4,72 euro van BinckBank op vrijdag. Volgens een gezamenlijke verklaring staat het bestuur van BinckBank unaniem achter het bod van Saxo. BinckBank adviseert de aandeelhouders akkoord te gaan.

De banken zeggen elkaar goed aan te vullen wat betreft geografische spreiding, productaanbod en de klantenbestanden. ‘De combinatie van Saxo Bank’s vooraanstaande technologieplatform en productaanbod en BinckBank’s grote klantenbestanden en gedegen distributiemogelijkheden’ bieden strategische voordelen.

Banen weg

Als gevolg van de fusie zullen er de komende jaren banen verdwijnen. Dit wordt zoveel mogelijk opgevangen door natuurlijk verloop. BinckBank telt circa 580 werknemers en bij Saxo zijn er bijna 1600 mensen in dienst.

BinckBank is opgericht in 2000 en heeft de merken Binck en Alex. Het vermogen dat Binck voor klanten beheert, kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 1013 miljoen euro. In de eerste negen maanden van dit jaar behaalde Binck een resultaat na belastingen van 27,6 miljoen euro. De ‘online broker’ is niet alleen actief in Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Italië en Spanje.

Fintech avant la lettre

Het in Kopenhagen gevestigde Saxo werd in 1992 opgericht en kwam zes jaar later met z'n eerste online handelsplatform. Daarmee was Saxo naar eigen zeggen ‘fintech’ nog voordat het woord bestond. Saxo is actief in zestien landen en heeft onder meer kantoren in Japan, China en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Nederlandse hoofdkantoor van BinckBank in Amsterdam zal als knooppunt fungeren voor de mid-Europese markt. In Nederland en België blijft de merknaam BinckBank bestaan. In Frankrijk en Spanje wordt nog bekeken hoe de merknaam het beste kan worden gebruikt. In Italië is het de bedoeling dat de merknaam Saxo wordt gebruikt.

Chauffeurs staan bij de taxi's van Geely, die gebaseerd zijn op de ‘London cab’. De Chinese taxi's zijn niet zwart maar ‘champagne-goud’.  Beeld REUTERS
Chauffeurs staan bij de taxi's van Geely, die gebaseerd zijn op de ‘London cab’. De Chinese taxi's zijn niet zwart maar ‘champagne-goud’.Beeld REUTERS

Saxo Bank werd bij de recente overname door de Chinese Geely-groep gewaardeerd op 1325 miljoen euro. Bij deze transactie werd Daniel Donghui Li, de financiële topman van Geely, benoemd tot bestuursvoorzitter van Saxo Bank. Li is onder meer betrokken geweest bij de overname van de Zweedse autoproducent Volvo door Geely. In september zei Li dat de technologieën en diensten van Saxo Bank effectief kunnen worden uitgerold over Azië.

Blijven investeren

De online beleggingssector staat voor verschillende uitdagingen, melden Saxo en BinckBank. Als voorbeelden noemen ze de groeiende concurrentie, de toegenomen regelgeving en de lage rentestanden. Ook is het noodzakelijk om te blijven investeren in geavanceerde technologie. Topman Vincent Germyns van BinckBank zegt dat het samengaan met Saxo het bedrijf in staat zal stellen zijn aanbod en groei te versterken.

De topman en oprichter van Saxo, Kim Fournais, noemt de fusie voor alle partijen positief. “Klanten kunnen uitzien naar betere producten, platforms en diensten. Werknemers zullen profiteren van verbeterde carrièrekansen. Het belangrijkste is dat we schaalgrootte zullen bereiken die nodig is om de investeringen in technologie en onze mensen verder te intensiveren.”

Uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om toestemming worden gevraagd voor de overname. De bedrijven hopen dat deze in het derde kwartaal van volgend jaar is afgerond. Saxo meldt dat de financiering rond is. Het is de bedoeling dat de beursnotering van BinckBank wordt beëindigd.

Lees ook:

Gaat sparen weer wat opleveren?

BinckBank maakt sparen aantrekkelijk met hogere rentes via buitenlandse banken. Slim? Of risicovol?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden