Bin Ladin, met een 'i'

Oekranië kiest. Na tien jaar corruptie is het land toe aan een nieuwe leider, schrijft The Economist. Het Britse weekblad stelt dat in de voormalige sovjetrepubliek voor het eerst democratie echt dichtbij is. Presidentskandidaat Victor Joesjtsjenko staat volgens de peilingen voor. The Economist sprak hem voor de eerste verkiezingsronde. Joesjtsjenko is zelfverzekerd. Kijk mij eens aan, zegt hij ferm tegen het weekblad, nadat journalisten de afgelopen maand openlijk schreven over een raadselachtige ziekte die hij onder de leden moet hebben, ,,ik ben er absoluut van overtuigd dat ik een aanslag op mijn leven heb overleefd.”

De uitdager zegt te staan voor grondwettelijke en economische hervormingen. Maar bovenal voor transparantie. De privatisering van de staalindustrie wil Joesjtsjenko als hij aan de macht is, terugdraaien. De industrie is volgens hem voor een appel en een ei verkocht aan een van de rijkste mannen in het land: Victor Pintsjoek. Niet geheel toevallig is Pintsjoek de schoonzoon van de huidige president Koetsjma.

Het Amerikaanse tijdschrift Time vraagt zich af wat de effecten in het Midden-Oosten zullen zijn als Jasser Arafat overlijdt. Het blad komt met een opmerkelijke conclusie. De dood van de Palestijnse leider wordt een ramp voor Sjaron. De Israëlische premier is beter af met Jasser Arafat, zo schrijft het weekblad, dan met diens beoogde opvolger Mahmoed Abbas. Anders dan bij Arafat kan Sjaron Abbas niet afwijzen als gesprekspartner en moet hij terug naar de onderhandelingstafel. Tegenover Abbas, die gesteund wordt door de Amerikanen, komt Sjaron klem te zitten. De premier is gewoonweg niet in staat concessies te doen. Rechtse kolonisten denken er niet aan zich terug te trekken uit de nederzettingen, enkele van zijn ministers dreigen zelfs met opstappen als dat gebeurt.

Time sprak verder met de halfbroer van Osama Bin Laden en legde Yeslam Bin Ladin, die zijn achternaam net anders spelt, tien vragen voor. De gedistingeerde Bin Ladin in pak woont in Zwitserland en heeft een eigen parfumlijn. Na 11 september 2001 trof hij de Zwitserse justitie op zijn stoep. Ze namen dozen vol administratie mee, maar vonden niets strafbaars. Bin Ladin heeft last van zijn familienaam: restaurantreserveringen doet de vermogende halfbroer alleen nog op de naam van zijn tafelgast. Hij vond zijn halfbroer vroeger al een raar persoon en benadrukt niets van diens ideeën te willen weten.

Newsweek pakt deze week uit met een coverstory over de werkelijke cultuurbotsing op Europese bodem. Het blad focust niet op de verschillen tussen moslims en christenen, maar op de toenemende kloof tussen religieuzen (christenen en moslims) en nietreligieuzen. Die twee groepen zullen in de toekomst meer en meer in conflict raken met elkaar, zo voorspelt het Amerikaanse blad. Conservatieve christenen, militante moslims en het Vaticaan vechten voor God in het geseculariseerde Europa.

De huidige mens keert zich af van de kerk, uit een gebroken gezin, terwijl de Europese Unie zich hoofdzakelijk lijkt hard te maken voor homohuwelijken. Dat de Italiaan Buttiglione gedwongen zijn justitieportefeuille moest neerleggen vanwege zijn geloofsovertuiging, spreekt volgens het weekblad boekdelen. De EU zal meer gaan vernemen van lobbyisten uit de religieuze hoek, aldus Newsweek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden