Bin Laden-stempel ook op Ira en Eta

Met de internationale campagne tegen terrorisme zitten bewegingen als Ira en Eta met een probleem. In Engeland en Spanje wordt al geroepen hen op de zwarte lijst te plaatsen van president George Bush.

MADRID, AMSTERDAM - Sinn Fein-leider Gerry Adams is druk doende met image building, na het verschijnen van de Amerikaanse lijst met terreurorganisaties die wereldwijd bestreden moeten worden. Het Ira staat daar niet op, maar als het aan Britse parlementariërs ligt komt daar snel verandering in.

Adams zocht deze week niemand minder dan Nelson Mandela op om te onderstrepen dat er onderscheid is tussen zijn Ira en terroristen van de Bin Laden-soort. De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, ooit zelf afgeschilderd als terrorist, was wel genegen zijn oude vriend Adams -ANC en Ira hebben een lange relatie- neer te zetten als 'iemand die zijn plaats in de historie heeft verdiend'. Maar, waarschuwde hij, de problemen in Noord-Ierland moeten wel op onze manier worden opgelost: praten met de vijand en bloedvergieten vermijden.

Dat wilde de Sinn Fein-leider wel beamen. Op het congres van zijn partij, vorig weekeinde in Dublin, veroordeelde hij de aanslagen in de VS van 11 september als 'ethisch niet verdedigbaar'. Hij voegde eraan toe, om duidelijk te maken dat het Ira iets anders is: ,,Progressieve strijd in de wereld is door de Bin Laden-terreur teruggeworpen.''

De Amerikaanse ambassadeur Richard Egan die in de zaal zat, klapte niet. De relaties met Washington zijn bekoeld na de onthulling dat het Ira banden heeft met de Colombiaanse guerrilla-beweging Farc, doelwit van Bush' 'oorlog tegen drugs'. Egan had een persoonlijke, duidelijke boodschap van de Amerikaanse president: begin met ontwapenen, en snij alle banden door met het terrorisme. Dat laatste zal slaan op de contacten die het Ira heeft in de wereld van illegale wapenhandel, waar onder meer mensen van Al-Kaida verkeren.

Een andere club die daar zaken doet, is de Baskische afscheidingsbeweging Eta. Op het Sinn Feincongres in Dublin verwierp woordvoerder buitenland van de Eta-partij Batasuna, Joseba Alvarez, de aanslagen als 'onacceptabel', om vervolgens ook te proberen zijn straatje schoon te vegen. ,,Onze ervaring is dat wij onze conflicten door dialoog moeten oplossen, en niet door oorlog''.

Thuis in Baskenland ging hij tekeer tegen de 'heersende politieke klasse in Spanje' die Eta op een hoop wil gooien met Bin Laden. Premier Jose Maria Aznar heeft sinds de tragische gebeurtenissen in de VS keer op keer gezegd dat terrorisme wereldwijd moet worden uitgeroeid, inclusief dat van de Eta. Voor dat laatste kreeg hij in elk geval de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder mee.

Cynisch informeerde Xavier Arzallus, leider van de gematigde Basken, of de premier soms plannen had de Spaanse luchtmacht Eta-trainingskampen in Zuid-Frankrijk te laten bombarderen. Toch blijven de gematigde Basken uit de buurt van de radicale Eta-aanhang. Arzallus' partij PNV sloot daarmee in 1998 een pact, maar zelfs daarover praten is op dit moment uit den boze. Er is na 11 september wel iets in Spanje veranderd, constateren analisten: fatsoenlijke politici kunnen zich niet meer in de buurt van terroristen-supporters vertonen.

In Groot-Brittannië wordt op eenzelfde manier geroepen het Ira aan te pakken. Volgens een enquête vindt 83 procent van de Britten het Ira net zo'n terreurorganisatie als Al-Kaida. Minister voor Noord-Ierland John Reid gaf aan dat terrorisme niet iets is van ,,mensen in de woestijn die zich beroepen op de koran. Het bestaat ook op de straten van Noord-Ierland onder lieden die zich vastgrijpen aan de bijbel''.

De bewindsman probeerde de schreeuw om optreden een positieve draai te geven. Hij vroeg 'de Noord-Ierse terreurgroepen' dringend het vredesproces nieuw leven in te blazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden