Bin Laden mogelijk toch in Pakistan

WASHINGTON - In het Afghaanse Tora Bora lijken leden van Bin Ladens terroristennetwerk Al-Kaida een groots militair offensief over zich af te roepen, nu ze een tweede ultimatum hebben laten verstrijken. Er kwam geen antwoord op de eis Bin Laden over te dragen.

De aanvallen op Tora Bora gingen gisteren onverminderd door, nadat leden van Al-Kaida opnieuw een ultimatum hadden laten verstrijken. Volgens het in Pakistan gevestigde persbureau AIP laat een Amerikaanse grondaanval niet lang op zich wachten. AIP meldde dat speciale eenheden in Tora Bora zijn geland en dat Amerikaanse helikopters nu vaker vliegen tussen het oostelijke plaatsje en de stad Jalalabad.

Het is overigens nog steeds onduidelijk of de vermeende terrorist zich wel in Tora Bora bevindt. De Saoedi-Arabische geldschieter Aboe Jaffar, tevens lid van Al-Kaida, zei in de Britse krant Daily Telegraph dat Bin Laden tien dagen geleden al naar Pakistan is uitgeweken. Hij zou hebben kunnen vluchten met de hulp van een Pasjtoenstam. Volgens Jaffar, die zelf in het grottencomplex in Tora Bora zat totdat zijn voet werd afgerukt door een clusterbom, heeft Bin Laden zijn 19-jarige zoon opgedragen ook achter te blijven om te vechten.

De uitlatingen van Jaffar worden tegengesproken door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Donald Rumsfeld. ,,We denken dat hij in Afghanistan is en we zitten achter hem aan. We vragen iedereen om ons daarbij te helpen'', aldus Rumsfeld.

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is eergisteren de leider van de nieuwe interim-regering Hamid Karzai aangekomen. Hij heeft overleg gevoerd met een aantal hoge bestuurders over de machts overdracht op 22 december, waarover op de vredesconferentie in Bonn afspraken zijn gemaakt. Karzai verklaarde voor de BBC dat het brengen van vrede en veiligheid zijn belangrijkste taak is en toonde zich een voorstander van de komst van vredestroepen. Hij onderstreepte het belang van de strijd tegen terrorisme.

Uit angst voor vergelding hebben dertien gewonde Arabische strijders in een ziekenhuis in Kandahar gedreigd zichzelf op te blazen. Zij hebben explosieven om hun middel gebonden en zeiden die tot ontploffing te zullen brengen als iemand hun kamer binnenkomt. Alleen verplegend personeel mag naar binnen om de gewonden te verzorgen.

De patiënten worden verdacht van banden met Al-Kaida. Zij zijn mogelijk gewond geraakt tijdens Amerikaanse bombardementen of in gevechten met anti-Talibanstrijders. De Arabieren werden tien dagen geleden door hun kameraden bij het ziekenhuis afgeleverd. Kandahar was toen nog in handen van de Taliban, die hun laatste bolwerk enkele dagen later moesten opgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden