Bin Laden eigent zich mislukte aanslag toe

In een superkorte boodschap heeft Osama Bin Laden alsnog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag op Eerste Kerstdag.

Van onze redactie buitenland

’Van Osama aan Obama’, zo begint de laatste boodschap van Osama Bin Laden.

Het zou broederlijk kunnen klinken. Behalve dat de stem op de geluidsopname zoals die gisteren werd uitgezonden op Al-Jazeera, zo goed als zeker die van Al-Kaida-leider Osama Bin Laden is. En de inhoud liegt er niet om: een harde waarschuwing dat er meer aanvallen komen.

Het was met nét een minuut, inclusief gebed, waarschijnlijk zijn kortste uitgezonden boodschap tot nu toe. „De boodschap die via het vliegtuig van de heldhaftige strijder Umar Farouk Abdulmutallab is overgebracht is een bevestiging van eerdere boodschappen die door de helden van 11 september zijn overgebracht”, stelt Bin Laden. „En die boodschap luidt: Amerika zal nooit dromen over vrede totdat wij die hebben in Palestina... Als Allah het wil, zullen onze aanvallen op jullie doorgaan zolang jullie Israël blijven steunen.”

De tekst is in zoverre opmerkelijk dat Bin Laden de verantwoordelijkheid opeist voor een aanslag die in feite is mislukt. Al kan Al-Kaida het achteraf ook als een overwinning zien: het lukte de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab op Eerste Kerstdag explosieven aan boord te smokkelen, en, belangrijker, luchthavens overal ter wereld zijn sindsdien in de ban van de angst voor nieuwe aanslagen.

Abdulmutallab had explosieven in zijn onderbroek verstopt, wist er de veiligheidscontrole op Schiphol mee door te komen, alleen zijn poging ze tot ontploffing te brengen voor de landing in Detroit mislukte. Voor zover bekend was hij door Al-Kaida in Jemen opgeleid. De verantwoordelijkheid voor de actie werd dan ook al eerder opgeëist door het Al-Kaida-filiaal op het Arabisch Schiereiland. Een maand later suggereert Bin Laden nu dat de poging tot aanslag is uitgevoerd door ’zijn’ Al-Kaida, al zegt hij niet met zoveel woorden dat hij van tevoren op de hoogte was.

Met zijn referentie aan 11 september benadrukt hij dat het een vervolg is van zijn langdurige en voortdurende strijd.

Bin Ladens laatste publieke boodschap dateert van 26 september. Toen eiste hij dat Europese landen hun troepen uit Afghanistan terugtrekken. Hij dreigde met 'vergelding' tegen landen die in die oorlog met de VS geallieerd zijn.

Dit keer gaat hij in het geheel niet in op de situatie in Afghanistan, maar richt hij zich juist op het Israëlisch-Palestijns conflict – iets wat hij op het hoogtepunt van zijn carrière juist zelden deed. De reden kan zijn dat de strijd in Afghanistan meer omstreden is onder zijn potentiële achterban, terwijl het opkomen voor het lot van de Palestijnen geheel onomstreden is.

Bovendien komt de boodschap op een moment dat van enig vredesproces geen sprake is, de woede over de situatie in Gaza in de Arabische wereld groot is en Obama's populariteit in het Midden-Oosten is weggeëbd. Met zijn openingszin van 'Osama aan Obama' stelt Bin Laden zich op als gelijkwaardig aan de Amerikaanse president.

Sinds 11 september 2001 hebben Bin Laden en zijn tweede man Aiman Al-Zawahri, ruim zestig boodschappen de wereld ingestuurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden