Bimbo’s en Boerka’s

Het debat over de inrichting van onze samenleving - en de rol daarin van religie - woedt voort. Op de opiniepagina’s van de kranten en in de daarvoor bestemde of zelfs in het leven geroepen rubrieken op de televisie.

’Bimbo’s en Boerka’s’ (woensdag, NPS, Nederland 3) is zo’n in het leven geroepen programma, dat in 2007 al eens van zich liet horen en destijds enig stof deed opwaaien. Kleinkunstenaar Hans Teeuwen liet toen weinig heel van ’De Meiden van Halal’, die ook nu weer van de partij waren om Jeroen Pauw bij te staan.

In de versie 2010 zat eveneens een provocatief fragmentje. Dat was toen Midas Dekkers zijn gesproken column vergezeld liet gaan van een afbeelding met daarop een blote vrouw wijdbeens. Verder werd aan de hand van vier stellingen gedebatteerd om zo te zien of we de afgelopen jaren eigenlijk iets waren opgeschoten. Of, zoals Pauw het formuleerde, we ’iets verder van die boosheid af kunnen komen’. Een nogal ambitieuze doelstelling, met een rabbijn, een pastoor, een atheïst, linkse en leefbare politici en moslims in de zaal, maar je moet ergens vanuit gaan, nietwaar.

Met stellingen als: ’De overheid moet gemakkelijker kunnen ingrijpen achter de voordeur’ en ’Als je iets aan godsdienst wilt doen, doe je dat maar thuis’ was er voldoende munitie voor alle sprekers - wat de levendigheid ten goede kwam. Maar iets nieuws hoorden we niet.

Wat wil je ook met al die opiniepagina’s in de kranten en die daarvoor bestemde en zelfs in het leven geroepen rubrieken op de televisie.

Maar nu ’Rondom Tien’ er even tussenuit is (keert vanaf 13 februari terug) konden we een gelijksoortig programma best even hebben. De schaarse verschijningsvorm van ’Bimbo’s en Boerka’s’ maakt het NPS-initiatief bovendien urgenter.

„Wat zou ons te wachten staan als we over een jaar of twee weer een aflevering maken waarin het gaat over botsende culturen?”, vroeg Pauw het gezelschap aan het eind van de uitzending.

Een meneer met een Amsterdams accent zei daarop:

„Ik denk dat we met z’n allen een beetje normaal moeten gaan doen.”

Een Turkse Nederlandse hoopte op ’meer vrouwen in het debat’ over twee jaar.

Zelf misten wij juist conservatief-islamitische mánnen. Zolang die zich niet in de conversatie mengen, houden we een tekort aan Bimbo’s.

Of het IKON-programma ’LUX’ voor die mannen soelaas had geboden, is onwaarschijnlijk. Dat gaf deze week een ’inburgeringscursus tot wereldburger’, gedoceerd door acht internationale denkers.

Ook daar bleef het, net als in ’Bimbo’s en Boerka’s’, slechts bij een verlángen naar verbondenheid.

Het maximaal haalbare.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden