Bim, bam, bom

De Staatkundig Gereformeerde Partij heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat gebedsoproep door moskeeën verboden moet worden. Waarop minister Plasterk met godsdienstvrijheid en klokgelui op de proppen kwam. Ha, die mooie klokkensymfonie uit mijn misdienaartijd. Terwijl mijn kameraadjes vooral oog hadden voor de witte wijn van vader Bertrand, hing ik het liefst aan het touw dat aan de kerkklok vastzat. Bim, bam, bom! Mijn liefde voor het klokgelui is nooit gedoofd. Net als het 'Ave Maria' van Schubert hoort het bij mijn culturele erfgoed als ooit-katholiek. Niet iedereen kan dit gelui waarderen. Mijn ex werd iedere zondagochtend panisch bij het horen van de kerkklokken: ze geloofde in reïncarnatie en was ervan overtuigd dat ze tijdens de inquisitie als heks op de brandstapel was gezet(!). Mijn hondje Bello (Yorkshire) trekt zich daar echter niets van aan en nu we achter een kerk zijn komen wonen, is zijn zwijgen mooi meegenomen.

Anders ging het in Rotterdam als de wind op vrijdag uit het noordwesten blies. Dan hoorde je bijna vier minuten lang de gebedsoproep, de azan, die uit de AnNasr Moskee kwam aanwaaien. Bello werd dan bijkans gek van woede. Hij blafte die vier minuten helemaal vol, maakte rare pirouetten en beet van de zenuwen in zijn rug. Zoals eerder hier vermeld, beschouw ik taalwonder Bello als een hoogbegaafde hond. De AnNasr is overigens jarenlang het gebedshuis van imam El Moumni geweest ('als de ziekte van de homoseksualiteit zich verspreidt, kan iedereen besmet raken') en is gevestigd in een voormalige kerk. Nu willen de Rotterdamse moslims op diezelfde plek een megamoskee van vijfduizend plaatsen bouwen. De gemeente niet omdat de voormalige kerk op de monumentenlijst staat. Het bestuur van de An-Nasr laat het hier niet bij zitten en probeert nu via de Raad van State de kerk van de monumentenlijst te halen om die te kunnen slopen. Kijk, je hebt sympathieke koekoeken die het vreemde nest dat hun voedde op een dag uitvliegen. Maar je hebt ook minder sympathieke vogels die andermans nest liever vernietigen na gebruik.

SGP-leider Kees van der Staaij vindt ook dat de azan akelige associaties oproept. Het is inderdaad zo dat er in het Midden-Oosten en helaas ook elders geen kogel in een gijzelaarhoofd wordt geschoten, geen keel van een onschuldige wordt doorgesneden, geen seksslavin gevangengenomen, geen bomgordel tot ontploffing gebracht, zonder dat die akelige Allahu akbar door iemand wordt gebruld. Maar mijn bezwaar is meer semantisch: in Rome doe je als de Romeinen en in Nederland roep je in het Nederlands op en niet in het Arabisch. Laat ik mijn moslimse broeders een voorstel doen: ga eens proberen je oproep in het integratietraject te persen. Dus geen kreet die met bloed is doordrenkt, maar een bescheiden 'God is groot' in onze gezamenlijke moerstaal. Mocht dit niet lukken, probeer eens een paar klokken op de minaret te zetten; want die spreken een universele taal en maken assimilatie makkelijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden