Billy Graham schokt VS: net zo antisemitisch als Nixon

AMSTERDAM - De Anti-Defamation League (ADL), de grootste antiracismeorganisatie in de Verenigde Staten, heeft fel uitgehaald tegen Billy Graham, 'vader' van het Amerikaans evangelistendom. Aanleiding vormen diens antisemitische uitlatingen tijdens een gesprek met president Nixon uit 1972. Graham, inmiddels 83, heeft publiekelijk zijn excuses voor aangeboden.

Van onze redactie religie & filosofie

Vorige week gaf het nationale archief van de Verenigde Staten geluidsbanden vrij met daarop vijfhonderd uur in het Witte Huis met Nixon gevoerde gesprekken die de president stiekem had laten opnemen. Graham zegt in een ervan dat de Joden de Amerikaanse media in een wurggreep hebben.

In een recent interview met de New York Times, uitgegeven door de Joodse familie Sulzberger, verklaarde Graham dat hij zich zijn woorden niet meer herinnert, maar de uitspraken zeer betreurt. ,,Ze geven niet mijn opvattingen weer en ik bied oprecht mijn excuses aan voor het geval ik hiermee aanstoot heb gegeven.'' Hij voegde eraan toe dat hij zijn hele leven bruggen heeft proberen te slaan tussen joden en christenen en dit zal blijven doen.

In het vrijgegeven gesprek hoort men Graham zeggen: ,,Dit (Joodse) mediabastion moet vernietigd worden opdat Amerika niet naar de haaien gaat''.

,,Vindt u dat?'', vraagt Nixon.

,,Ja, meneer de president.''

,,Gôh. Zo denk ik er ook over. Ik zal dat nooit openlijk kunnen zeggen, maar ik geloof het ook'', zegt de president die in gesprekken met politieke medewerkers opmerkte dat elf van de twaalf belangrijke Amerikaanse bladen en tv-omroepen volledig door links-radicale Joden worden gedomineerd.

,,Als u voor een tweede ambtstermijn wordt gekozen kunnen we er misschien iets aan doen'', antwoordt Graham.

Wat later in het gesprek komt Nixon te praten over wat hij de Joodse invloed in Hollywood noemt. Graham zegt:

,,Ik heb heel wat goede Joodse vrienden. Ze zwermen om me heen en zijn aardig tegen me, omdat ze weten dat ik van Israël houd en zo, maar ze weten niet wat ik echt denk over wat ze Amerika aandoen.''

Nixon die in 1951 toen hij senator van Californië was, met Graham bevriend raakte en door deze tot zijn dood toe in bescherming is genomen, reageert met: ,,Dat moet u hun nooit laten blijken.''

,,Je wordt er zelfs nu nog koud van'', reageert Abraham Foxman, directeur van de ADL. In een verklaring zegt hij: ,,We waren geschokt toen we hoorden dat een geestelijke van het kaliber van Graham, geestelijk raadsman van diverse presidenten, zijn antisemitische opvattingen vrijelijk deelde met president Nixon.''

Graham heeft zich in het publiek nooit aan antisemitisme bezondigd. Vorig jaar nog distantieerde hij zich van de jodenzending door zijn kerkgenootschap, de conservatieve Southern Baptists. Graham oogste daarmee lof van rabbijn James Rudin, hoofd van de afdeling interreligieuze zaken van het American Jewish Committee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden