Bill Gates veruit rijkste van de wereld maar ook Beatrix heeft goed belegd

Bill Gates, oprichter en topman van Microsoft, blijft veruit de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen bedraagt naar schatting ruim 90 miljard dollar (200 miljard gulden), meldt het blad Forbes.

Gates' rijkdom zit vooral in zijn belang in Microsoft. 's Werelds duurste bedrijf is op de beurs 434 miljard dollar waard en Gates bezit daarvan 21 procent, wat al goed is voor ruim 90 miljard. Daarnaast mag Gates zich sinds kort onder meer eigenaar noemen van 's werelds grootste fotopersbureau, het Franse Sygma.

Microsoft heeft niet alleen Gates rijk gemaakt. Zijn Microsoft-collega's Paul Allen (30 miljard dollar) en Steve Ballmer (19,5 miljard) moeten in de top-tien der allerrijksten alleen investeerder Warren Buffett (36 miljard) nog voor laten gaan.

Het gaat bij deze ranglijst om mensen die hun fortuin zelf hebben verdiend. Oliemagnaat Philip Anschutz prijkt als vijfde op die lijst, gevolgd door de Saoedische prins Walid ibn Talal, de Duitse familie Albrecht en Li Ka Shing uit Hong Kong.

Forbes noemt de afwezigheid van Japanners in de top-tien opvallend. Dit zou te wijten zijn aan de economische recessie in het land. In 1990 stonden er nog veel Japanners aan de top van de lijst en slechts twee Amerikanen.

Op een andere lijst, die der 'koningen, koninginnen en dictators' is koningin Beatrix op de zevende plaats te vinden. Haar vermogen bedraagt volgens Forbes ,,dank zij slim investeren'' 5,2 miljard dollar (11,1 miljard gulden). Beatrix' vermogen werd eerder dit jaar door Eurobusiness Magazine overigens veel lager geschat: vier miljard gulden. Op de eerste plaats in deze categorie staat de sultan van het oliestaatje Brunei met dertig miljard. De Iraakse dictator Saddam Hoessein is met zes miljard zesde.

Degenen die op de lijst van Forbes staan, zwemmen overigens vaak niet letterlijk in het geld omdat hun rijkdom slechts op papier bestaat. ,,Slechts weinigen van hen hebben een miljoen dollar aan liquide middelen.''

Forbes hanteert ook een klassement van miljardairs die hun vermogen hebben geërfd of die van de rente leven. Hier schitteren vooral Europeanen.

De rijken der aarde volgens Forbes met hun vermogen in miljarden dollars:

De actieven:

1. Bill Gatesruim 90,0

2. Warren Buffett 36,0

3. Paul Allen 30,0

4. StevenBallme 19,5

5. Philip Anschutz 16,5

Koningen en dictators:

1. sultan van Brunei 30,0

6. Saddam Hoessein 6,0

7. Koningin Beatrix 5,2

De renteniers:

1. Familie Oeri (Zwitserland)17,0

2. Familie Hoffman (idem) 17,0

3. Familie Sacher (idem) 17,0

4. Liliane Bettencourt (Fr.)13,9

5. Familie Haniel (Duitsland)12,4

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden